Fintech-revolutie gaat snel

Tikkie is een echte fintech-app. Veel technologie ‘onder de motorkap’. Met als resultaat een soepele, effectieve en snelle app. Tikkie is natuurlijk van ABN Amro, een gevestigde bank. Maar gek genoeg zijn de grote banken helemaal niet zo voortvarend als het gaat om de mogelijkheden die de technologische revolutie hen biedt om de dienstverlening te verbeteren.

Terwijl in de financiële wereld de veranderingen razendsnel gaan. Fintechbedrijven zetten kunstmatige intelligentie, big data en steeds vaker blockchain in om allerlei financiële transacties soepel en stabiel te laten verlopen. En ze snoepen meer en meer marktaandeel af van de fundamenten van dienstverlening van de banken: betalen, sparen, lenen, hypotheekbedrijf.

Square

Zo hebben bijvoorbeeld fintechbedrijven als het Amerikaanse Square en het Nederlandse Adyen al een deel van het wereldwijde betalingsverkeer overgenomen. Andere fintechbedrijven morrelen aan het alleenrecht dat banken vele decennialang hebben gehad als het gaat om sparen. Ook hypotheekverstrekking, waarin veel banken groot zijn, wordt bedreigd. Door fintechbedrijven als – onder meer – het Amerikaanse LendingTree.

Einde tijdperk

Dat de corebusiness van de banken wordt bedreigd door de fintechbedrijven lijkt niet werkelijk door te dringen. Want uit een groot recent onderzoek onder Europese bankmanagers blijkt dat slechts een derde de groeiende concurrentie van de fintechbedrijven als een probleem ziet. Terwijl het zelfvertrouwen bij de fintechondernemingen alleen maar groeit. Bijna twee derde daarvan is ervan overtuigd met de bestaande banken te kunnen concurreren. Bovendien lijken ook technologiereuzen als Amazon en Google zich op te maken om de betaalmarkt en andere terreinen van financiële dienstverlening te betreden. Volgens deskundigen loopt het tijdperk van het traditionele bankieren ten einde. Terwijl de fintechbedrijven floreren.