Nieuws over de Trends van Trend Invest

Kort nieuws over Trends

Auteur:

Bij veel Trends van Trend Invest waren recent weer nieuwswaardige ontwikkelingen te melden. Hieronder zetten we ze voor u even op een rijtje.
 

  • Duurzame Energie

Keer op keer worden er nieuwe records gevestigd als het gaat om de kostprijs van duurzame energie. Zonnecellen en windmolens worden voortdurend efficiënter. Daardoor concurreert duurzame energie op steeds meer plekken in de wereld fossiele energie eruit. Zelfs met de huidige lage olieprijs, omdat de kostprijs van duurzame energie simpelweg sneller daalt.

Er wordt nu jaarlijks $350-400 miljard geïnvesteerd in duurzame en hernieuwbare energie. En dat bedrag stijgt elk jaar. Dat investeringsbedrag is volgens Bloomberg nu al het dubbele van de bedragen die in fossiele energie wordt geïnvesteerd.

Olie- en gasbedrijf Shell ziet de bui al hangen…fossiele energie is aan de verliezende hand. Daarom richt het bedrijf een aparte divisie op voor duurzame energie en CO2-arme elektriciteit.
 

  • Online Shopping

Online Shopping blijft mondiaal als kool groeien. Volgens onderzoeksbureau eMarketer zullen de online verkopen tot en met 2019 met circa 115% stijgen, naar meer dan $3578 miljard! Online verkopen nemen nu mondiaal 7,3% van de totale wereldwijde retailuitgaven voor hun rekening. In 2019 is dat 12,4%, ook dan is er dus nog veel ruimte voor groei. De online shopping markt groeit heel onstuimig in de Asia-Pacific regio: de komend jaren gemiddeld jaarlijks 35,2%.
 

  • Robotica

De ontwikkelingen bij robotica gaan razendsnel, vooral door de steeds krachtigere computerchips. Hierdoor kunnen robots steeds meer en verfijndere taken aan. Niet alleen in de productie (onder meer van auto’s) neemt het aantal robots toe. Maar ook het aantal operatierobots en robots in de zorg – die onder meer bedlegerige ouderen in en uit bed kunnen tillen – groeit. Dat lokt steeds meer investeringen uit, want er kan goed geld worden verdiend met robots. In Nederland gaat investeerder Chrysalix Venture Capital de komende jaren € 100 miljoen in robotica investeren. Mondiaal zal volgens Deloitte de roboticamarkt de komende 5 jaar met 300% groeien.

De voormalige bewindslieden Willem Vermeend en Rick van der Ploeg vinden dat de Nederlandse overheid en ons bedrijfsleven meer en sneller moeten investeren in digitalisering in combinatie met nieuwe technologie, zoals het Internet of Things, zelflerende computers en robots. Zonder deze investeringen verliest ons land banen en welvaart. De economen maken daarom gehakt van het voorstel van GroenLinks om een belasting op robots in te voeren.
 

  • Cyber Security

Mondiaal dringt tot steeds meer bedrijven en overheden door: de budgetten voor cyber security moeten fors omhoog. President Obama van de VS riep al verschillende keren Amerikaanse bedrijven en overheden op zich afdoende digitaal te beveiligen. Opvallend was ook wat de CEO van Bank of America, Brian Moynihan, zei, nadat de bank vorig jaar $400 miljoen aan cyber security uitgaf: dat de komende jaren cyber security het enige bedrijfsonderdeel is binnen de bank dat geen budgetlimiet heeft. Zozeer is digitale beveiliging van vitaal belang.
 

  • Internet Of Things

De investeringsplannen voor het Internet of Things zijn extreem ambitieus. Een onderzoek van PwC onder meer dan 2000 bedrijven in 26 landen laat zien dat de investeringen tot 2020 meer dan $ 900 miljard per jaar bedragen.
 

  • 3D-Printing

3D-printing-bedrijven boeken recent beter dan verwachte resultaten. En dan was er recent ook nog de forse koopaanbeveling van Bank Of America voor een van de belangrijkste 3D-printing-bedrijven.

Het Amerikaanse HP, dat computers en printers maakt, komt nu ook met een 3D-printsysteem voor de productie-industrie. Een signaal dat 3D-printing verder doorbreekt.
 

  • Online Gaming

De omzet van online gaming-bedrijven zoals Ubisoft en gaming-gigant Tencent blijft stijgen. Dat zien we ook terug in de goede prestaties van deze bedrijven op de beurs.
 

  • Medische Apparaten

De aandelenkoersen van producenten van medische apparaten lopen op. Dat heeft alles te maken met de stijgende vraag naar deze apparaten, onder meer van ziekenhuizen. Die de vorige generatie apparaten vervangen door state-of-the art apparatuur. Hierdoor kan onder meer de kostbare tijd dat patiënten in ziekenhuizen moeten blijven worden verkort. Ook stijgt de vraag naar draagbare medische apparaten, zoals insulinepompjes voor diabetici. Door deze apparaatjes nemen complicaties af, wat weer kostenbesparend is voor de gezondheidszorg. We zien deze ontwikkelingen ook terug in de voorspoedige rendementsontwikkeling van de Trend.
 

  • Biotech

Veel Amerikaanse biotech-aandelen kregen een tik door uitspraken van de Democratische kandidaat voor het presidentschap Hillary Clinton, eind vorig jaar, dat medicijnen vaak te duur zijn. Inmiddels heeft ze die uitspraak genuanceerd. Ook omdat ze wel inziet dat de ontwikkelingskosten voor een nieuw medicijn vaak enorm hoog zijn. De vooruitzichten voor biotech, 100% groei van de markt tot 2020, zijn ongewijzigd positief. Na een moeilijk eerste kwartaal dit jaar zien we nu de koersen weer omhoog tenderen.


* Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico's vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiele Markten in Amsterdam.