Medische toepassing 3D printing - Trend Invest

3D-geprint model hart redde leven baby

Auteur:

Jasmijn, een toen drie maanden oude baby met een complexe hartafwijking, werd eind vorig jaar succesvol geopereerd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bij die operatie, onder leiding van prof. dr. Mark Hazekamp, speelde een bijzondere toepassing van 3D-printing een cruciale rol. Dit was in Nederland groot nieuws en kreeg zelfs internationaal veel aandacht.

Jasmijn werd in de zomer van 2014 geboren met een complexe afwijking aan haar hart en de grote vaten. Volgens kinderhartchirurg Mark Hazekamp was het onduidelijk of het piepkleine hartje van Jasmijn zou kunnen functioneren met twee kamers, of dat er een ’éénkamerhart’ gemaakt moest worden. Met een tweekamerhart is de kwaliteit van leven beter en de levensverwachting hoger. Om meer inzicht te krijgen in de precieze structuur van het hartje van Jasmijn werd met behulp van een scanner en een 3D-printer een replica van het hart gemaakt. Hazekamp: “Hieraan zag ik in één oogopslag dat het mogelijk was een normaal hart met twee kamers te maken.”

Stroomversnelling

Maar hoe kwam Hazekamp op de gedachte om een 3D-model van het hartje te maken. Per slot van rekening wordt 3D-printing nog niet heel veel toegepast in de medische wereld. “Ik kende iemand die ontwikkelaar was van 3D-modellen van onder meer harten. Ik heb hem benaderd in verband met de operatie van Jasmijn. Mede door de operatie bij Jasmijn zie je nu dat 3D-printing voor medische toepassingen enorm in de belangstelling staat in de medische wereld. Het is in een stroomversnelling geraakt. Niet alleen in Nederland, maar ook in de VS, Engeland en Duitsland. Iedereen wil nu zo’n 3D-printer hebben. In het LUMC hebben we er nu ook een aantal staan.”

Internationaal congres en 3D-printing

Opvallend vindt Hazekamp het ook dat er op een bekend internationaal congres voor hartziekten, het EACT hartchirurgisch congres – dat dit jaar in oktober toevalligerwijze ook in Nederland plaatsvindt – , voor het eerst aandacht wordt besteed aan 3D-printing. “Dat is natuurlijk echt een teken des tijds, dat er op dit congres nu een onderdeel is dat geheel aan toepassingen van 3D-printing in relatie tot ons vakgebied is gewijd. Ik zie sowieso voor diagnostische toepassingen een belangrijke rol voor 3D-printing in de komende jaren.”

Organen printen

Een volgende, werkelijk futuristische ontwikkeling zou zijn als er ook organen zouden kunnen worden geprint. Waardoor bijvoorbeeld orgaandonaties niet meer nodig zouden zijn en met lichaamseigen cellen organen zouden kunnen worden geprint. Waarmee ook afstotingsverschijnselen, die nu altijd met zware medicijnen moeten worden onderdrukt, tot het verleden zouden behoren. Het Amerikaanse bedrijf Organovo is er mee bezig. Hazekamp: “Als ik naar mijn eigen vakgebied kijk, het printen van vaten en kleppen en ooit misschien complete harten, dat is nog niet zover. Het is nu wel al mogelijk om voor operaties biologische elementen te printen die dan als een soort oplosbare mal, die de boel op zijn plaats brengt, fungeert. We zijn nog niet zover dat we bijvoorbeeld een goed functionerende hartklep kunnen printen. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat ik niet uitsluit dat dit in de nabije toekomst wel mogelijk wordt.”

Beleggen in 3D-printing

Beleggen in 3D-printing kan via Trend Invest. Trend Invest heeft een selectie van aandelen, de Trend 3D Printing, samengesteld. Hiermee belegt u in één klap in 9 toonaangevende 3D-printing aandelen. Makkelijk en doelmatig.


Bekijk de Trend 3D Printing

 

Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Maar u kunt natuurlijk ook even bellen met onze helpdesk: 020 522 20 70.

* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.