3D-printing en totale duurzaamheid

Auteur:

3D-printers zijn voor velen fascinerend. Op zoek naar een handig hoesje voor je smartphone, leuke oorbellen of een tandenborstelhouder? Je laat ze zo uit een 3D-printer rollen. Het idee dat je niet naar de winkel hoeft, maar iets vanaf je bureau kunt laten printen, is magisch. De doorbraak van de 3D thuisprinter laat echter nog wat op zich wachten. In de industrie echter gaat het steeds rapper.

3D-printing is een van de snelst groeiende technologietrends van dit moment. Fabrikanten – met name automakers – houden steeds minder onderdelen op voorraad, maar printen die als ze nodig zijn. En een bedrijf als Adidas zet 3D-printen in om de komende jaren miljoenen gepersonaliseerde sportschoenen te maken. Er zijn ook al huizen en bruggen 3D-geprint. Zoals vanaf dit jaar een hele wijk van 3D-geprinte huizen in Eindhoven. En omdat de printers steeds beter en tegelijkertijd goedkoper worden, worden er ook voortdurend nieuwe toepassingen ontdekt. Bijvoorbeeld medische toepassingen, zoals het printen van protheses.

Goed voor de aarde

Het mooie is dat het uitgangspunt van 3D-printen heel duurzaam is. Er wordt namelijk niet meer materiaal gebruikt dan nodig is, waardoor er geen afval ontstaat tijdens het productieproces. 3D-printing kan ook, in tegenstelling tot sommige andere fabricagemethoden, elektrisch gebeuren. Goed voor het milieu, want elektriciteit kan makkelijk met zonne- of windenergie worden opgewekt. Ook is het onnodig om voorraden aan te houden omdat producten lokaal kunnen worden geproduceerd. Dat scheelt weer transport-gerelateerde CO2-uitstoot. Omdat goederen niet vanuit een land of zelfs ander continent hoeven te worden geïmporteerd. En bij ‘ons’ chemiebedrijf DSM zijn ze voortvarend bezig om duurzame materialen te ontwikkelen voor 3D-printing: volledig recyclebaar of biobased. Als die materialen ontwikkeld zijn en beschikbaar, is 3D-printing een productiemethode die volkomen duurzaam is. Goed voor de wereld, goed voor ons!

Hieronder een video over 3D-printing en de werkelijke duurzame, circulaire economie: