3D-protheses bieden oplossing

Auteur:

3D-printing is een van de snelst groeiende technologietrends van dit moment. Niet alleen gaan steeds meer fabrikanten – met name automakers – ertoe over om niet meer alle onderdelen op voorraad te houden, maar die te printen als ze nodig zijn.

Een andere ontwikkeling is dat de printers steeds beter en tegelijkertijd goedkoper worden. Hierdoor komen nieuwe toepassingen in zicht. Bijvoorbeeld medische toepassingen, zoals het printen van betaalbare protheses. Met name in ontwikkelings- en minder ontwikkelde landen waren goed passende protheses tot voor kort onbetaalbaar voor degenen die ze nodig hebben. Wereldwijd gaat het in die landen om circa 30 miljoen mensen die ledematen missen.

Paar honderd dollar
Dankzij de vooruitgang in de 3D-printtechnologie wordt de productie van betaalbare prothetische ledematen voor hen nu steeds haalbaarder. Voor een paar honderd dollar kunnen tegenwoordig al goede protheses geprint worden. Dat biedt in ontwikkelingslanden miljoenen mensen echt een nieuw perspectief. Hieronder een video over het aanmeten van protheses in Soedan: