Amazon slimme deurbel Ring

Amazon koopt slimme deurbel

Auteur:

Amazon neemt voor 1 miljard dollar Ring over, een bedrijf dat slimme deurbellen maakt. Deze deurbellen zijn verbonden met een camera, zodat je met je smartphone kunt zien wie er aanbelt.

En met Amazon Key kun je dan ook nog je slot op afstand openen, en zo de bezorging van online gekochte goederen veel eenvoudiger maken. Mooie innovaties, vind ik. Amazon wil Ring in eerste instantie inzetten voor de 100 miljoen Amazon Prime klanten, die dan een extra snelle levering van gekochte goederen krijgen.

Slimme thermostaten en afvalbakken

Ring is een van de vele voorbeelden van het befaamde Internet of Things ofwel IoT genoemd. Steeds meer dingen worden aan het internet gekoppeld. Denk aan toepassingen in huis, zoals slimme thermostaten die met de smartphone kunnen worden bediend. Of een afvalbak met sensoren. Zodra een afvalbak vol is, meldt de afvalbak dat deze geleegd moet worden.

IoT in de gezondheidszorg

Een ander voorbeeld is Eviate, een systeem dat koffers van luchtreizigers wereldwijd traceerbaar maakt. Andere voorbeelden van toepassingen van IoT zijn: energiegebruik meten, klimaatgegevens bijhouden, bezetting in kantoren meten, of onder tapijten sensoren plaatsen om op die manier beveiliging optimaal een gestalte te geven.

IoT kan ook veel voor ouderen betekenen. Denk aan Onköl, een slim apparaat dat je op tafel kunt neerzetten bij de ouderen. De Onköl houdt hun hartslag en bloeddruk in de gaten en geeft die dan door naar familieleden of medici. 

Ook Philips Lighting in IoT-oplossingen

Philips Lighting scoort ook hoog met IoT-oplossingen. Met het CityTouch IoT-netwerk wordt verlichting een totaalconcept. Connected LED-verlichting geeft burgers een veilig gevoel op straat. Het licht kan dimmen wanneer er geen vraag naar is en feller branden wanneer er een voetganger of fietser passeert.

Ook worden storingen in het oog gehouden en het verbruik gemeten. Dat helpt bij het plannen van onderhoud en het verbeteren van een efficiënte bedrijfsvoering. Ook kunnen aan de verlichtingssystemen sensoren en camera’s worden toegevoegd met nog extra toegevoegde waarde, zoals veiligheidstoepassingen.

Onderzoeksbureau Navigant Research voorspelt alleen al voor dit segment van IoT, slimme verlichting, tot 2027 een groei van bijna 590%. Voor de gehele IoT-markt verwachten onderzoeksbureaus voor de komende jaren een groei van circa 27% gemiddeld jaarlijks.

Beleggen in IoT-aandelen

Beleggers wordt het niet heel makkelijk gemaakt bij het beleggen in IoT. Het is namelijk zo’n breed uitwaaierende trend dat het wel wat studie vereist om uit te vinden welke bedrijven garen spinnen bij de IoT-revolutie. Want het loopt van beursgenoteerde gespecialiseerde chipmakers als Maxim Integrated, Qualcomm en Intel, makers van sensoren als Sensata tot softwareontwikkelaars als LogMein. Maar dat er kansen voor beleggers liggen bij IoT lijkt mij evident.

Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest