Bill Gates investeerder in zonne-energie

Bill Gates investeert opnieuw in zonne-energie

Auteur:

Bill Gates, oprichter van Microsoft en met een vermogen van circa $ 80 miljard de rijkste man op aarde, investeert al jaren in zonne-energie. Recent werd bekend dat hij die investeringen flink wil opvoeren. Daar liggen deels idealistische motieven aan ten grondslag. Maar zeker ook financiële overwegingen.

Gates gaat honderden miljoenen dollars in innovatieve bedrijven steken die in zonne-energie actief zijn. Gates wil met deze investeringen zeer zeker bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Maar je wordt natuurlijk niet de rijkste man ter wereld als je uitsluitend gedreven wordt door idealisme. Je moet ook realiteitsbesef hebben. En dat bezit Gates natuurlijk in ruime mate. En dan is investeren in zonne-energie natuurlijk geen slechte keuze.

$ 3.700 miljard

Ga maar na, de verwachtingen voor deze sector zijn gigantisch. De Amerikaanse financiële nieuwszender Bloomberg verwacht dat de komende 25 jaar $ 3.700 miljard in zonne-energie zal worden geïnvesteerd. En dat gigantische bedrag wordt uiteraard niet zomaar in zonne-energie gestoken. Neem alleen al de elektriciteitscentrales. Door voortdurende innovaties zal volgens verschillende onderzoeksbureaus de kostprijs van elektriciteit opgewekt met zonne-energie zo snel dalen dat dit soort energie binnen enkele jaren in steeds meer landen kan concurreren met energie opgewekt met fossiele brandstoffen.

Onzichtbaarder

Daarnaast worden zonnecellen steeds ‘onzichtbaarder’. Zonnecellen kun je nu al mooi en uit het zicht ‘wegwerken’ op bijvoorbeeld daken (overigens een van de belangrijke voordelen van zonne-energie ten opzichte van windenergie, waar de windmolenparken vanwege horizonvervuiling steeds meer weerstand oproepen). Maar er worden ook uitvindingen gedaan die de zonnecellen nog ‘onzichtbaarder’ maken. Zo zijn er nu experimenten met zonnecellen die niet op het dak worden geplaatst, maar die het dak zijn. Ook wordt er gewerkt aan glas, bijvoorbeeld voor huizen, waarin de zonnecellen al onzichtbaar verwerkt zijn.

Imago en kostenefficiency

Gates is echt niet de enige slimme investeerder die in zonne-energie investeert. Andere bekende investeerders zijn investeringsbanken als Goldman Sachs, J.P. Morgan en Morgan Stanley, Elon Musk (oprichter en grootaandeelhouder van elektrische sportautofabrikant Tesla) en Kleiner Perkins Caufield & Byers, de beroemde investeringsfirma uit Silicon Valley (zij verdienden onder meer miljarden dollars met een vroegtijdige investering in Google).

Google en Apple

Daarnaast zie je dat hightechondernemingen als Microsoft, Apple en Cisco steeds meer geld investeren om hun kantoren en datacenters op zonne-energie te laten draaien. Dat is goed voor het imago, maar ook voor de kostenefficiency. De investeringsstrategieën van Gates zijn dus heel goed te begrijpen. Want naast zijn oogmerk om met zonne-energie de CO2-uitstoot te helpen verminderen, is er ook een goede kans dat zijn investeringen mooi zullen renderen.

+44,1%

Bij Trend Invest kunt u met één druk op de knop investeren in 20 internationale toonaangevende zonne-energieaandelen. In de eerste helft van dit jaar kwam het rendement van deze Trend uit op 44,1%.*

 

Bekijk de Trend Zonne-energie     Koop belegging in Trend Zonne-energie


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. 

* Het rendement is berekend vanaf 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2015 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden. Deze vormt geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de kosten voor aan- en verkopen variërend tussen de 0,45% en 0,9%, de kosten voor het ontvangen van beleggingsaanbevelingen (€ 7,50 per kwartaal) en, indien u daarvan gebruik wilt maken, de kosten van de Trend Update van 0,8% per jaar.