Sterke rendementen Trend Biotech

Biotech: sterke rendementen

Auteur:

Beleggen in biotech is al een tijd hot. De koersen lopen ook al jaren flink op. Opvallend is tevens dat de koersen van biotechaandelen nauwelijks daalden tijdens de recente koersdalingen op de wereldwijde financiële markten. De Trend Biotech boekte dit jaar dan ook een mooi rendement: 31%, tegen 12% voor de brede MSCI World Index.* En de koersstijgingen lijken nog lang niet ten einde!

Rendementen biotechaandelen(I)

Voor die goede rendementen van biotechaandelen is er een aantal redenen. Veel grote farmabedrijven, zoals de Amerikaanse giganten Merck & Co, Johnson & Johnson en Pfizer, zijn momenteel op overnamepad, vooral om hun pijplijn met nieuwe kandidaat-medicijnen uit te breiden. De grote farmaceuten verdienen hun geld immers met name door patenten op medicijnen. Daarvan lopen er de komende tijd veel af, dit heet de zogeheten patent cliff. Om hun voorraad patenten op peil te houden, speuren ze als ware talentenscouts ‘de velden af’. Op zoek naar de beste jongetjes en meisjes van de klas. En dat zijn vaak biotechbedrijven die veelbelovende medicijnen ontwikkelen. Mede door de overnames worden de koersen van de aandelen biotechnologie opgedreven.

Immunotherapie

Door belangrijke medische doorbraken zijn er voor de grote farmaceuten momenteel veel interessante biotechbedrijven te vinden. Biotechbedrijven spelen onder meer een voortrekkersrol bij een belangrijke recente doorbraak: immunotherapie. Hierbij gaat het om medicijnen waardoor het eigen immuunsysteem ziektes niet alleen bestrijdt, maar ook geneest. Enkele kleinere Nederlandse biotechbedrijven – die goed zijn in immunotherapie – werden dit jaar al overgenomen. Recent werd er weer een overeenkomst gesloten tussen het Belgische biotechbedrijf Ablynx en het Amerikaanse Merck & Co. Ablynx werkt aan een nieuw medicijn ter bestrijding van kanker. De waarde van de deal kan oplopen tot € 4 miljard.

Overnames binnen Trend Biotech

Ook beleggers die de Trend Biotech begin dit jaar al hadden aangekocht, zullen de overname-koorts bij de biotechsector hebben gemerkt. Zo werden dit jaar onder meer de in de Trend Biotech opgenomen Amerikaanse bedrijven Cubist Pharmaceutical en NPS Pharmaceutical overgenomen. Met een mooie premie bovenop de koers van het aandeel. Dat geeft natuurlijk een extra boost voor het rendement van de Trend.

Verdubbeling van de biotechmarkt

Zit er nu voor de komende jaren nog meer in het vat voor biotech? Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research zeer zeker. Zij gaan ervan uit de biotechmarkt in 2020 een omvang van $ 608 miljard zal hebben, meer dan een verdubbeling vanaf het huidige niveau. En een Nederlandse financiële analist stelde dat dit ‘de eeuw van biotech wordt’. Hij voorziet de komende 15 jaar nog een ‘gigantische vooruitgang’ voor de biotechsector. En dat zou heel goed kunnen. Want bij biotech gaat het niet alleen om ontwikkeling van medicijnen – met nu dus de veelbelovende immunotherapie –, maar biotechbedrijven spelen ook een voortrekkersrol bij tweede-generatie biobrandstoffen, die geen beslag leggen op kostbaar landbouwareaal. En bij de ontwikkeling van voor ziekten resistente gewassen. Dit zou inderdaad wel eens de eeuw van de biotechniek kunnen worden.


Bekijk de Trend Biotech       Belegging in de Trend Biotech aankopen

Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. 

 (I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

* Het rendement is berekend vanaf 1 januari 2015 tot en met 27 juli 2015 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden en vormt geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de kosten voor aan- en verkopen variërend tussen de 0,45% en 0,9%, de kosten voor het ontvangen van beleggingsaanbevelingen (€ 7,50 per kwartaal) en, indien u daarvan gebruik wilt maken, de kosten van de Trend Update van 0,8% per jaar.