blockchain technologie

Blockchain gaat de markt veranderen

Auteur:

De Amsterdamse startup Kryha helpt bedrijven blockchain technologie te begrijpen en toe te passen. De drie jonge oprichters zijn al jaren actief binnen de internationale open source blockchain community waar ze nieuwe protocollen bedenken en ontwikkelen. Dat schrijft de Telegraaf op haar website.

Volgens een van de oprichters, Tobias Disse, wakkert blockchain nieuwsgierigheid aan en zijn er nog geen standaarden en formats. Technisch gezien is er nog heel veel mogelijk met blockchain.

Overheidsopdracht

Kryha startte in het voorjaar van 2017, na het winnen van een overheidsopdracht voor de Raad van Rechtsbijstand tijdens een pilotprogramma voor blockchain. Oprichters Haischel Dabian, Thom Bergman en Tobias Disse bedachten een toepassing voor een efficiëntere financiële afhandeling van juridische kosten.
Inmiddels is Kryha uitgegroeid tot een bedrijf waar 15 mensen werkzaam zijn.

De focus van de blockchain startup ligt op mobiliteit, industrie en de bevoorradingsketen. Disse legt uit dat het daarbij altijd gaat om de verplaatsing van A naar B via een complexe keten van betrokken partijen, want goederen worden vanuit de fabriek met een vrachtwagen vervoerd naar bijvoorbeeld een containerterminal, vanaf daar worden ze overgeladen op een vrachtschip, enzovoorts. „Op al die plekken wordt informatie gedeeld en binnen de blockchain kun je dat exact vastleggen.”

Bestaande processen verdwijnen

Nu nog richten blockchaintoepassingen zich vooral op het verbeteren en efficiënter maken van bestaande processen. Disse is ervan overtuigd dat door blockchain bestaande processen zullen verdwijnen en dat de markt volledig zal gaan veranderen.

Zelfrijdende auto

Hij noemt de zelfrijdende auto die vrij gaat bewegen in een wereld met andere zelfrijdende auto’s als voorbeeld. „Blockchain helpt ze aan een unieke ID en een eigen portemonnee met cryptovaluta. Zo kunnen ze zelfstandig betalingen ontvangen van passagiers en afrekenen bij de laadpaal. Met een centrale applicatie valt bij een hack het hele systeem uit. Bij blockchain niet, omdat informatie op meerdere systemen wordt opgeslagen.”