Robotica medische sector

Chinese robot tandarts voert ingreep zelfstandig uit

Auteur:

Voor het eerst heeft een robot volledig zelfstandig implantaten in de mond van een patiënt geplaatst. Hoewel medisch personeel aanwezig was, speelden zij geen actieve rol bij het uitvoeren van de ingreep. De technologie biedt perspectief om complicaties veroorzaakt door menselijke fouten te voorkomen en helpt om het tekort aan gekwalificeerd tandartspersoneel op te lossen. 

Ingreep succesvol uitgevoerd

De ingreep, die plaatsvond in China, werd met succes uitgevoerd. De implantaten werden geplaatst binnen een foutmarge van 0,2 tot 0,3 mm en voldeed volgens experts aan de vereiste standaard voor dit soort ingrepen. Bovendien zijn de implantaten 3D-geprint.

De robot die de ingreep heeft uitgevoerd, is ontwikkeld door een medische universiteit, aangesloten bij een specialistisch mondziekenhuis, en het robotinstituut aan de Beihang Universiteit in Beijing. Het project duurde vier jaar. Volgens een vooraanstaand specialist in het ziekenhuis, dokter Zhao Yimin, combineert de robot de expertise van tandartsen met de voordelen van technologie. Met de technologie kan het tekort aan tandartsen in China worden opgelost en frequente medische fouten worden voorkomen.   

Tandheelkundige chirurgen werken in een hele kleine ruimte in de mond, in gebieden die soms moeilijk te zien zijn, waardoor de ingrepen vaak lastig zijn uit te voeren.  Het gebruik van robots kan helpen om dat probleem op te lossen.

Uitvoerig getest

Voorafgaand aan de ingreep is de robot geprogrammeerd om de operatie in de juiste positie uit te voeren en de bewegingen, hoek en diepte te bepalen om de nieuwe implantaten in de mond van de patiënt te plaatsen. De bewegingen zijn uitvoerig getest en er zijn gegevens verzameld om de nodige aanpassingen aan te brengen, voordat de patiënt werd verdoofd.  Tijdens de ingreep was de robot in staat om zich zelfstandig aan te passen aan de bewegingen van de patiënt. 

In de afgelopen jaren zijn robots in toenemende mate gebruikt om tandartsen te helpen bij wortelkanaalbehandelingen en tandheelkundige operaties, evenals tijdens de opleiding van studenten.

Yomi

In maart dit jaar heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration het gebruik van een robotsysteem, genaamd Yomi, goedgekeurd. Yomi kan medisch personeel assisteren bij het plaatsen van implantaten.