Cybersecurity; alleen al in Nederland €1 miljard extra nodig

Auteur:

Cybersecurity is een sector die jaar na jaar hard groeit. Bedrijven en overheden zullen immers voortdurend de meest actuele versies van beschermingssoftware dienen aan te schaffen. Om in de voortdurende wedloop met de digitale boeven niet te kwetsbaar te worden. 

Verder is door de coronacrisis het internetverkeer weer extra toegeno-men. Waardoor cybercriminelen en hackers ook nieuwe kansen zien. Wat weer leidt tot extra noodzakelijke investeringen in cyber security. 

In Nederland is op dit moment € 1 miljard extra nodig, als we bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten tenminste effectief willen beschermen tegen onder meer digitale spionage. Dat zeggen - in een zeldzaam interview, omdat leden van deze Raad zelden in de openbaarheid treden - twee leden van de Cyber Security Raad: Lokke Moerel, hoogleraar global ict aan Tilburg University, en Hans de Jong, president van Philips Nederland. 

Nieuwe maffia

Zij zijn uiterst bezorgd over digitale spionage met name vanuit China en Rusland. Vorige maand waarschuwden de Nederlandse veiligheidsdiensten al voor Chinese staatshackers. Maar ook is onze Nederlandse technologie nu een te gemakkelijke prooi voor computercriminelen. En die zijn nietsontziend als het gaat om het digitaal bemachtigen van geheime informatie, het installeren van gijzelsoftware enzovoorts. ‘We hebben hier te maken met de nieuwe maffia’, zeggen Moerel en De Jong in het interview.

Internationaal vele miljarden

Niet alleen in Nederland is een miljardeninvestering nodig om bedrijven en overheden op een aanvaardbaar niveau van digitale veiligheid te brengen. Dat is internationaal precies hetzelfde. Miljardeninvesteringen zijn vereist, in Europa, de VS, Japan en alle landen waar internetverkeer belangrijk is. De komende jaren zal de groei van cyber security naar verwachting alleen maar verder accelereren. 

Beleggen in Cyber Security

Beleggers die willen inspelen op de ontwikkelingen kunnen dat doen met de Trend Cyber Security van Trend Invest. De Trend bestaat uit 23 internationale cyber security aandelen. Beleggers in deze Trend boekten de afgelopen 12 maanden een rendement van 39,9%*. Ook in de jaren daarvoor waren de rendementen prima.

*Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

Het rendement van de Trend Cyber Security is behaald in de periode 3 maart 2020 t/m 3 maart 2021 en is berekend op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. De weergegeven rendementen betreffen resultaten uit het verleden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De weergegeven rendementen betreffen een bruto-resultaat. De rendementen zijn berekend exclusief de vaste vergoeding per kwartaal, namelijk 0,2% over de waarde van uw Trend en € 7,50 per Trend voor de beleggingsaanbevelingen, en de aan- en verkoopkosten van 0,9%.