

Drone redt levens na hartfalen
Drones zijn allang het stadium van leuk speeltje ontgroeid. Drones zijn inmiddels een volwaardig lid van de robotfamilie. Met unieke eigenschappen: klein en vliegensvlug ter plekke, ook op moeilijk bereikbare plekken. Daarom worden drones nu steeds meer ingezet als een soort life guard. Zo worden inmiddels drones ingezet door de Australische kustwacht.
Omdat drones heel snel reddingsvesten voor zwemmers of surfers die in problemen zijn gekomen ter plekke kunnen droppen. Sneller doorgaans dan per reddingsboot. Bij lawines kunnen drones voorzien van een infraroodcamera lawineslachtoffers opsporen. In Twente vliegt al de eerste brandweerdrone van Nederland. De drone heeft naast een zoomcamera ook een hittecamera, waarmee de oorsprong van de brand snel kan worden opgespoord.
TU Delft
Op de TU Delft hebben ze nu een drone ontwikkeld die razendsnel een defibrillator kan brengen naar iemand die bewusteloos is na een hartstilstand. In de EU krijgen jaarlijks ongeveer 800.000 mensen een hartstilstand en slechts 8% overleeft dit. Vaak toch ook door de lange responstijd van hulpdiensten. Tijd is alles bij een hartstilstand. Met de ambulance-drone wordt het mogelijk om defibrillatieapparatuur binnen één minuut naar een patiënt te brengen in een gebied van 12 km2. Met een netwerk van deze drones is de overlevingskans na een hartstilstand aanzienlijk te vergroten: van 8% naar 80%. Nadat er een 112-oproep over een hartstilstand binnenkomt, kan de onbemande, autonoom navigerende drone een defibrillator razendsnel afleveren op de plek waar het nodig is. De drone geeft bovendien via een livestream video- en geluidverbinding directe feedback en instructies aan mensen ter plekke. De drone kent de locatie van de patiënt via het mobiele telefoonsignaal van de beller.
Bekijk in onderstaande video een reddingsactie met de ambulance-drone.