markt voor commerciele drones

Drones

Auteur:

Twee surfers zijn in problemen geraakt in zee vlak voor de kust van Australië. De kustwacht snelt niet uit met een boot, maar met een drone. Precies tussen de twee surfers dropt de drone een soort reddingsvlot dat zichzelf direct opblaast als het met water in contact komt. De mannen klampen zich direct vast aan het vlot. Duur van de reddingsactie, 70 seconden. Een stuk sneller dan de 7 minuten die een reddingsactie met een uitvarende boot zou duren. Science fiction? Nee, dit gebeurde vorige week. De eerste reddingsactie ooit van een kustwacht met een drone. 

Drones in alle soorten en maten

Je hebt drones in alle soorten en maten. Hele grote of hele kleine. Al dan niet behangen met camera’s, sensoren en meetinstrumenten. Ze kunnen ladingen vervoeren en afwerpen, zoals reddingsvesten. Of ze kunnen heel efficiënt zaden planten. Zo kan een kleine vloot drones bijvoorbeeld met het uitwerpen van zaden 100.000 bomen in een dag planten. Veel sneller en goedkoper dan met andere methoden. 

Osama bin Laden

Drones werden aanvankelijk vooral ingezet en verder ontwikkeld voor militaire doeleinden. Ze zijn immers stil, wendbaar en zo nodig vrijwel onzichtbaar. En vooral: vergeleken met grote verkenningsvliegtuigen en zware bommenwerpers zijn drones een precisie-instrument.

Drones hebben daarom moderne oorlogsvoering naar een nieuw, meer technologisch level gebracht. Zo voerden bijvoorbeeld drones inspectievluchten uit om zekerheid te verkrijgen over de schuilplaats van Osama bin Laden, voor hij door een eliteteam van het Amerikaanse leger werd uitgeschakeld.

Efficiënt en kostenbesparend

Ik noemde al drones die door de kustwacht worden ingezet. Die kunnen niet alleen snel te hulp schieten maar bieden ook efficiency. Nu kan één persoon een stuk kust in de gaten houden waarvoor eerst meerdere kustwachten nodig waren.

Die efficiency zie je ook terug in de inzet van drones in de landbouw. Surveillance met drones geeft boeren snel en goedkoop inzicht in hoe velden met gewassen erbij staan. Zo gebruiken boeren in Limburg drones in de strijd tegen criminelen die op maïsvelden stiekem hennepplantages houden. Analisten die deze markt volgen, zijn het er echter over eens dat vooral drone-inspectie van infrastructuur een vlucht zal gaan nemen.

Dan gaat het om onder meer hoogspanningsmasten, waterwerken, spoortrajecten en windmolens. Inspectie met drones is goedkoper, veiliger en de kwaliteit van de waarnemingen is vaak beter dan bij andere vormen van inspectie. 

Flinke groei voor markt commerciële drones

De markt voor commerciële drones groeit hard. Onderzoeksbureau BI Intelligence verwacht een jaarlijkse groei van bijna 8%, naar 12 miljard dollar in 2021. Andere onderzoeksbureaus komen tot nog hogere groeicijfers. En in deze cijfers zijn bepaalde ontwikkelingen nog niet eens meegenomen: zoals het experiment dat Amazon uitvoerde met het bezorgen van bestellingen met drones.

Misschien blijft dat een experiment, maar het kan ook groot worden. Dan zal de dronemarkt nog meer groeien. Veel ondernemingen die actief zijn binnen deze markt zijn – nog – niet beursgenoteerd. Maar er zijn wel een aantal beursgenoteerde bedrijven te vinden om de groei van deze markt te ‘bespelen’, zoals de Amerikaanse ondernemingen Aerovironment en Ambarella en het Canadese Drone Delivery. (I)

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.