Fintech-revolutie onderschat

Auteur:

De technologische revolutie zorgt voor nieuwe ontwikkelingen op allerlei gebieden. Ook in de financiële wereld gaan de veranderingen snel. Fintechbedrijven zetten kunstmatige intelligentie, big data en steeds vaker blockchain in om allerlei financiële transacties soepel en stabiel te laten verlopen. Zo hebben bijvoorbeeld fintechbedrijven als het Amerikaanse PayPal en het Nederlandse Adyen al een deel van het wereldwijde betalingsverkeer overgenomen. Andere fintechbedrijven morrelen aan het alleenrecht dat banken vele decennia lang hebben gehad als het gaat om sparen. Ook hypotheekverstrekking, waarin veel banken groot zijn, wordt bedreigd. Door fintechbedrijven als – onder meer – het Amerikaanse LendingTree.

Core business

Banken spelen hier en daar wel in op de mogelijkheden die de technologische revolutie hen biedt om de dienstverlening te verbeteren. Een bekend voorbeeld is natuurlijk het veel gebruikte Tikkie van ABN Amro. Maar er is vooralsnog geen sprake van dat de banken werkelijk de boel omgooien. Dat hun corebusiness – betalingsverkeer, sparen, rentebedrijf en hypotheekverstrekking – wordt bedreigd door de fintechbedrijven lijkt niet werkelijk door te dringen. 

Veel zelfvertrouwen

Want uit een groot recent onderzoek onder Europese bankmanagers komt naar voren dat slechts een derde de groeiende concurrentie van de fintechbedrijven als een probleem ziet. Terwijl het zelfvertrouwen bij de nieuwe uitdagers van de banken alleen maar groeit. Bijna twee derde van de fintechondernemingen is ervan overtuigd met de bestaande banken te kunnen concurreren. En niet alleen digitale banken en fintechbedrijven morrelen aan het businessmodel van de banken. Ook technologiereuzen als Amazon en Google gaan zich naar verwachting op de betaalmarkt en op andere terreinen van financiële dienstverlening begeven. De tijd van het traditionele bankieren loopt echt ten einde, zeggen kenners van de bankwereld. Alleen met een drastische mentaliteitsverandering zullen de banken zich de fintechbedrijven van het lijf kunnen houden. En die fintechbedrijven floreren. Zoals ook blijkt uit de flinke koersstijgingen bij veel van deze bedrijven. 

De Trend Fintech

Beleggers die willen inspelen op de ontwikkelingen op het gebied van Fintech kunnen dat doen met de Trend Fintech. In deze Trend zijn 15 verschillende aandelen opgenomen waaronder Lending Tree, Square Inc., Pay Pal en natuurlijk Adyen. (I) De Trend Fintech is momenteel een van de best presterende Trends van Trend Invest.*

*Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.