Google Home: gamechanger

Zelflerende spraaktechnologie kenden we al van Siri op de iPhone. Of de Alexa van Amazon. Maar de Google Home, het zelflerende apparaatje van Google, is zo’n forse stap verder in gebruiksgemak dat het een revolutie zal veroorzaken.

Dat komt omdat kunstmatige intelligentie steeds beter wordt. Daardoor is zelflerende spraaktechnologie nu zo goed dat de toepassingen steeds beter werken. Want dit apparaatje ter grootte van een computermuis – er is ook een wat grotere variant die beter geluid geeft – gaat ons leven veranderen.

Gamechanger

Om een analogie te gebruiken: waar we voorheen bijvoorbeeld bankafschriften op papier doorploegden als we op zoek waren naar een betaling, doen we dat nu via onze bankapp op de smartphone. Een vergelijkbare stap voorwaarts zal spraaktechnologie in het dagelijks leven gaan vormen. Een voorbeeld: je bent aan het koken en je wilt weten wanneer de vlucht van je vrouw vanavond op Schiphol aankomt. Dat betekende natuurlijk tot voor kort: temperatuur onder de pannen verlagen, handen wassen, computer openklappen, zoeken op de site van Schiphol. Nu stel je tijdens het koken de vraag aan Google Home en onmiddellijk komt het antwoord.

Bestellingen plaatsen

En aan deze kleine assistent kun je zo ongeveer alles vragen. Even weten wat het weer is? Of een taxi bellen: Google Home doet het voor je. Weten wat de hoogste toren is van Europa? Of hoe de uitkomst luidt van de berekening die je net aan het maken bent? Dat weet Google Home uiteraard allemaal. Je vraagt het gewoon aan de assistent en het antwoord komt onmiddellijk. Muziek luisteren tijdens het koken? Of de lichten bij de bank dimmen? Vraag het de assistent. O jee, geen wijn meer in huis. Gelijk maar even een bestelling plaatsen bij Albert Heijn. Dat kan, want deze supermarktketen heeft al een partnership gesloten met Google.

Over 5 jaar

Over 5 jaar, maar waarschijnlijk al eerder, zullen mensen over de hele wereld de computer of smartphone veel minder dan nu openklappen of aanzetten. Want met Google Home en concurrerende apparaten hebben we op de meest natuurlijke manier, met spraak, toegang tot alle kennis en talloze handige en comfortabele diensten. Een gamechanger dus.

In onderstaande video ziet u hoe Google behulpzaam in huis is: