Is jouw nieuwe collega een robot?

Een robot als jouw nieuwe collega? Dat zou zomaar kunnen gebeuren de komende jaren. Immers, de capaciteiten van robots groeien enorm. Door geavanceerde camera- en sensortechnologie kunnen robots bijvoorbeeld steeds beter om zich heen kijken. En ook de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Robots ontwikkelen daardoor steeds meer zelfsturend vermogen. Waardoor het aantal mogelijke toepassingen de komende jaren explosief groeit.

YuMi

In de maakindustrie zijn samenwerkende robots - cobots genaamd - al steeds gewoner. Omdat het vaak een perfecte combinatie is. Robots doen het monotone, zwaardere werk. Terwijl mensen alle taken op zich nemen waarvoor meer creativiteit vereist is. Cobots als onder meer de YuMI van de Zweeds-Zwitserse robotmaker ABB worden ook speciaal ontwikkeld om samen met mensen te werken. Zo valt deze robot automatisch stil zodra je er tegenaan stoot. Ook bevat YuMi slimmigheden die de impact bij een onverhoopte botsing met een mens minimaliseert, zoals stootkussentjes op zijn armen.
Hieronder een mooi staaltje van robottechnologie. Want YuMi kan niet alleen prima samenwerken met mensen. Maar ook met zijn soortgenoten. Sterker nog, dit zijn de eerste robots ter wereld die zo eendrachtig en vaardig samen een taak kunnen uitvoeren. Elke drie seconden rolt er een hollewanddoos (die elektriciens gebruiken om draden weg te werken in een muur) van de band.