Jaap van Duijn: “Door corona accelereert de versnelling van de tech-sector”

Auteur:

In een recent diepgravend artikel in het gezaghebbende Britse magazine The Economist wordt een vergelijking gemaakt tussen de enorme economische voorspoed tijdens de ‘Roaring Twenties’ van de vorige eeuw en de huidige tijd. 

In het artikel wordt gememoreerd dat het afgelopen decennium allerlei innovaties bracht, maar dat het geen werkelijke doorbraken waren, eerder verbeteringen van bestaande techniek. Maar nu is er weer, zegt The Economist, werkelijk elan. Door nieuwe technologie zijn er steeds meer belangrijke wetenschappelijke doorbraken, in Tech worden nu gigantische bedragen geïnvesteerd en de coronacrisis zorgt voor een versnelling van de implementatie van nieuwe technieken.

We legden naar aanleiding van het artikel in The Economist 2 stellingen voor aan Jaap van Duijn en Ronald Prins:

  1. Nieuwe technologie zorgt voor wetenschappelijke doorbraken en innovaties en die ontwikkeling is aan het accelereren en zal nog meer gaan accelereren.
  2. Dit zal zorgen voor forse toename van groei en welvaart voor velen.

Jaap van Duijn

Jaap van Duijn, voormalig ‘mister Robeco’, die de ontwikkelingen op financiële markten nog altijd op de voet volgt, zegt erover:

‘Met de eerste stelling ben ik het zeker eens. Je ziet dat 2020 een keerpunt is. Het toerisme heeft een enorme klap gehad, de horeca. Daarnaast zie je dat door de coronacrisis de versnelling bij technologie, die toch al gaande was, accelereert. Digitalisering krijgt een boost, medische ontwikkelingen accelereren, het bewustzijn en daaruit voortvloeiende de ontwikkelingen rond alternatieve energie versnellen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat - naast de nare zaken die deze ziekte ons bracht en brengt - de acceleratie mede aan corona te danken is. Onlangs las ik een lijstje in The Financial Times waaruit duidelijk wordt dat vooral Amerikaanse en Chinese bedrijven die vorm geven aan de nieuwe technologische revolutie. Die zijn heel interessant voor beleggers. Bedrijven als Unilever en Heineken zullen niet veel meer groeien, een paar procent. Terwijl bijvoorbeeld Adyen, om een Nederlands technologiebedrijf te noemen dat zich met Amerikaanse en Chinese kan meten, nog een hele wereld te winnen heeft.’

Ronald Prins

Ronald Prins - godfather van de Nederlandse cyber security-wereld - richtte in 1999 Fox-IT op. Dit bedrijf groeide in de jaren daarna uit tot een vooraanstaand cyber security-bedrijf, dat diensten levert aan overheden, grote bedrijven en geheime diensten als de FBI. In 2015 verkocht hij het bedrijf. Daarna adviseerde hij onder meer de Nederlandse  overheid over cyber security. Inmiddels heeft hij een nieuw IT-bedrijf opgericht en investeert hij in technologie. Hij onderschrijft de stelling dat de technologische ontwikkelingen en innovatie versnellen. ‘We zijn natuurlijk al hoogtechnologisch. Dat we tijdens de pandemie toch ook vanuit huis kunnen doorwerken, is daar een illustratie van. Fintech, medische zorg, alles is digitaal gedreven nu. We kunnen allerlei gegevens van het lichaam in de computer stoppen en dan tot nieuwe inzichten komen over hoe ons lichaam werkt. We kunnen DNA printen. En dat alles gaat steeds beter, steeds sneller. Een voorbeeld van die digitale vooruitgang is een van de dingen waarin ik investeer, de eNose. Dat apparaatje meet met sensoren allerlei bestanddelen van je adem en vergelijkt de uitkomsten met de meetgegevens van heel veel anderen. Binnen vijf minuten analyseert de eNose of een patiënt wel of geen darmkanker heeft. Dat scheelt heel veel dure onderzoeken.’ 

Welvaart

Natuurlijk brengen technologische ontwikkelingen ook meer welvaart, beaamt Prins. ‘Er komt simpelweg steeds meer uit onze handen, steeds sneller. Een zorg van mij is wel dat we heel erg afhankelijk worden. Alles convergeert richting die digitale omgeving, dat kan ook pijn gaan doen als er iets mis gaat. Maar goed, daar zijn ook weer cyber security-bedrijven voor, om dat te voorkomen.’

Trend Invest

Verwacht u net zoals Jaap van Duijn en Ronald Prins dat de technologische ontwikkelingen verder zullen accelereren? En wilt u daar als belegger ook van profiteren? Open dan vandaag nog uw eigen rekening en start met beleggen in Trends.

* Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.