Interview Jaap van Duijn nieuwe innovaties

Mister Robeco: nieuwe innovaties interessant!

Auteur:

De visie van voormalig ‘mister Robeco’ Jaap Duijn wordt door beleggers hooggewaardeerd. Dat maakt het natuurlijk extra interessant wanneer Van Duijn zijn licht over de Trends van Trend Invest laat schijnen. 

Van Duijn ziet zeker dat de trends en ontwikkelingen waaromheen Trend Invest Trends – de selecties van aandelen – heeft gebouwd een belangrijk gezamenlijk kenmerk hebben: bovengemiddelde groei. Het gaat immers om sectoren en ontwikkelingen die jaarlijks tussen de 5-100% groeien. Een stuk hoger dan de magere groei in bijvoorbeeld de eurozone. En groei en rendement horen nu eenmaal bij elkaar. Van Duijn kan zich daarom erg goed voorstellen dat beleggers vanwege de groei voor deze sectoren en ontwikkelingen kiezen.

Rendement

De groei van deze sectoren en trends vormt, zo stelt Van Duijn, een mooie basis voor beleggers. Maar ook andere elementen zijn belangrijk. In welke fase bevindt zo’n ontwikkeling of sector zich? Hoe zit het met de winstgevendheid van de bedrijven die binnen die ontwikkelingen opereren, enzovoorts.’’ 

3e industriële revolutie

Voor Van Duijn springen met name sectoren eruit die garen spinnen bij de enorme groei van wat de 3e industriële revolutie wordt genoemd. “Dat komt er kort gezegd op neer dat menselijke denkkracht steeds meer vervangen wordt door computers. Verschillende technologieën beginnen nu ook samen te smelten. Miljarden mensen staan met elkaar in verbinding binnen allerlei netwerken. En de spil in dat netwerk vormen mobiele apparaten, met name smartphones. Die door de verdergaande ontwikkeling van computerchips een ongekende rekenkracht en opslagcapaciteit verkrijgen. Je ziet daar een enorme groei.”

Explosie van mogelijkheden

Dat leidt, weet Van Duijn, tot een explosie van mogelijkheden. Want doorbraken op gebieden zoals kunstmatige intelligentie, robotica, het Internet of Things, zelfrijdende voertuigen, 3D-printen, nanotechnologie, biotechnologie, energieopslag voeden en versterken elkaar. Van Duijn: “Je ziet dus dat verschillende sectoren en ontwikkelingen profiteren van die 3e industriële revolutie. Robotica springt er dan wel uit voor mij. Door die al genoemde voortdurende ontwikkeling van computerchips krijgen robots steeds meer denkkracht en worden ze ook qua fijne motoriek steeds beter en vaardiger. Heel interessant en veelbelovend.’’