Dezima topman John Kastelein over de biotechmarkt

Jacht van Big Farma op biotech gaat door

Auteur:

Beleggen in biotech is al een tijd hot. De koersen lopen ook al jaren flink op. Zo boekte de Nasdaq Biotech Index in de laatste 36 maanden – in euro’s – een plus van 204% en steeg de Trend Biotech van Trend Invest dit beursjaar met 29%.* Die steeds hogere koersen zijn mede een gevolg van de overnamegolf, waarbij de grote farmabedrijven biotechbedrijven die veelbelovende medicijnen ontwikkelen overnemen. Volgens John Kastelein, topman van Dezima, dat onlangs voor het hoogste bedrag ooit in de Nederlandse ‘biotechgeschiedenis’ werd overgenomen, zal die overnamegolf nog jaren aanhouden.

Immers, veel grote farmabedrijven, zoals de Amerikaanse giganten Merck en Johnson & Johnson en het Zwitserse Pfizer, zijn op overnamepad, vooral om hun pijplijn met nieuwe kandidaat-medicijnen uit te breiden. Om hun voorraad patentmedicijnen op peil te houden, speuren ze als ware talentenscouts ‘de velden af’. Op zoek naar biotechbedrijven die veelbelovende medicijnen ontwikkelen. John Kastelein: “Wat je nu eigenlijk al jaren ziet, is dat 70% van de nieuwe medicijnen door biotechondernemingen wordt ontwikkeld en 30% door de Big Farma-bedrijven. Die Big Farma-ondernemingen zijn vaak te groot en te log om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. En het echte talent zit doorgaans bij biotechbedrijven.’’

Prima rolverdeling

“Dus aan de ene kant’’, zegt Kastelein, “zie je dat de biotech de R&D voor zijn rekening neemt, maar als je een geneesmiddel wilt registreren, heb je veel geld en mankracht nodig; dat neemt Big Farma dan dus voor zijn rekening. En met die rolverdeling, de mean and lean biotechbedrijven aan de ene kant, voor innoverend onderzoek naar nieuwe medicijnen, en aan de andere kant de grote farmabedrijven, die na overnames en allianties met biotechbedrijven de medicijnen op de markt brengen, is eigenlijk iedereen wel happy.’’ Kastelein denkt dat die rolverdeling nog zeker wel een decennium zo zal blijven. “Je ziet dat er bij oncologie en hart- en vaatziekten door biotechbedrijven indrukwekkende stappen worden gezet bij het ontwikkelen van medicijnen. Het leuke daarbij is dat Nederland echt een belangrijk biotechland is geworden. We hebben heel goede biotechbedrijven hier, met veelbelovende medicijnen in de pijplijn.’’

Lauweren …

Ten slotte, gaat Kastelein nu niet op zijn lauweren rusten? De overnamesom voor zijn biotechbedrijf kan immers oplopen tot € 1,3 miljard. “Het is natuurlijk een gigantisch bedrag, dat ook een enorme belangstelling voor ons bedrijf en voor mij met zich meebrengt. Maar ik ga net als voorheen gewoon door met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Het is het leukste wat er is: dat je patiënten ziet die medicijnen nodig hebben en je bezig kunt zijn met therapieën en medicijnen die echt werken! Het hoeft niet de laatste keer te zijn dat we iets bijzonders ontwik-kelen!”

Instappen in de Trend Biotech

Beleggers die van de verdere stormachtige en spannende ontwikkelingen binnen de biotechsector een graantje willen meepikken, kunnen dat doen door in te stappen in de Trend Biotech van Trend Invest. In de Trend Biotech zijn 26 toonaangevende internationale biotechbedrijven opgenomen. Bekijk hier de rendementen.

Meer informatie over de Trend Biotech vindt u hier.
 

Bekijk de Trend Biotech     Beleg in de Trend Biotech

Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. 

* Het rendement van 29% is berekend vanaf 1 januari 2015 tot en met 3 november 2015 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden en vormt geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de kosten voor aan- en verkopen variërend tussen de 0,45% en 0,9%, de kosten voor het ontvangen van beleggingsaanbevelingen (€ 7,50 per kwartaal) en, indien u daar-van gebruik wilt maken, de kosten van de Trend Update van 0,8% per jaar.