Zijn dalende koersen een koopkans?

Dalende koersen, koopkans of niet?

Auteur:

Vanaf 5 augustus zakte de Nederlandse AEX index met 15%. Vooral afgelopen maandag ging het hard. Als voornaamste oorzaak van de koersdalingen werd de verminderde groei in China aangewezen. Maar dat 'double digit' groei in het land even niet meer aan de orde is, wisten de markten al een tijdje.

Naast het ‘China—verhaal’ is de markt wellicht wat onzeker over het beleid van de FED. Na de zomer zou langzaam het ruime monetaire beleid wat afgebouwd worden. Maar zijn dit voldoende 'ingrediënten' voor zo’n daling. Het lijkt van niet. Het heeft er alle schijn van dat we te maken hebben met een normale correctie . Ook de afgelopen jaren zagen we dergelijke flinke correcties. In 2013 was er een correctie die de AEX index circa 11% lager zette en in 2014 ging het om een correctie van 12%. 

Feit is dat na forse koersstijgingen, zoals in de eerste helft van dit jaar, een correctie eigenlijk heel normaal is. De meeste analisten zien de recente dalingen ook duidelijk als een correctie en niet als het begin van een bearmarket. Ze wijzen dan onder meer op goede macrocijfers in de ontwikkelde markten en bedrijfscijfers uit de eurozone en de VS in het tweede kwartaal die beter waren dan verwacht. Hetgeen zou betekenen dat de huidige koersniveaus koopkansen bieden. Overigens, de beste belegger ter wereld, Warren Buffett, slaat altijd zijn slag juist als koersen flink zijn gedaald.

4 Trends nader onder de loep

Voor beleggers die dit een aantrekkelijk koersniveau vinden om te kopen, lichten we er kort 4 Trends uit waarvan de aandelen behoorlijk zijn gedaald.

  • Zonne-energie

De Trend Zonne-energie is tussen januari en april dit jaar circa 75% gestegen, maar we staan nu weer bij de koersniveaus van begin dit jaar. Toch zijn de verwachtingen voor zonne-energie juist naar boven bijgesteld. Een koopkans dus?

Meer informatie over de Trend Zonne-energie>>

  • Robotica

Robotica-aandelen zijn net als de meeste andere Tech-aandelen aanzienlijk gedaald. Maar de ontwikkelingen bij robotica gaan razendsnel. Robots zullen de komende decennia bijvoorbeeld steeds vaker in de zorg opduiken, bijvoorbeeld om bedlegerige mensen in en uit bed te tillen. En alleen al in de Pearl River Delta –  een gebied in het zuiden van China dat bekend staat als ‘de werkplaats van de wereld’ vanwege de grote productie-industrie – moet in 2020 ruim 80% van de arbeiders in de Pearl River Delta door robots zijn vervangen! Daarvoor zal de komende drie jaar 943 miljard yuan (€ 136 miljard) worden geïnvesteerd.

Meer informatie over de Trend Robotica>>

  • Gezonde Voeding

Ook de aandelen van de Trend Gezonde Voeding hebben behoorlijk wat ingeleverd sinds april dit jaar. Maar dat in de westerse landen steeds meer mensen kiezen voor biologisch en duurzaam geproduceerd eten, is een trend die alleen maar aan kracht wint.

Meer informatie over de Trend Gezonde Voeding>>

  • Dividend Aristocrats

Ook veel aandelen in de Trend Dividend Aristocrats staan aanzienlijk lager dan een paar maanden geleden.  Bij deze Trend gaat het om Blue Chips bedrijven die minstens 15 jaar hun dividend niet verlaagd hebben. Kwaliteit dus. Wellicht een mooie kans om deze kwaliteitsbedrijven op lagere koersniveaus bij te kopen.

Meer informatie over de Trend Dividend Aristocrats>>