Kort nieuws over trendbeleggen

Kort nieuws over Trends

Auteur:

Ook de afgelopen tijd zien we weer veel ontwikkelingen bij de verschillende Trends. Hieronder zetten we de meest opvallende op een rijtje.

  • Duurzame Energie

Pensioenfonds ABP gaat de beleggingen die ‘bijdragen aan een betere en schonere toekomst’ tussen nu en 2020 met bijna € 30 miljard verhogen naar € 58 miljard.

Het aandeel duurzaam opgewekte stroom in de wereld stijgt volgens de International Energy Agency (IEA) - doordat de kosten voor het opwekken van duurzame energie in rap tempo lager worden - veel sneller dan verwacht: naar 26% in 2020.

De Verenigde Arabische Emiraten steken de komende jaren $35 miljard in schone energie. In de woestijn wordt nu één van de grootste zonne-energiecentrales ter wereld gebouwd.
 

  • Online Shopping

ING verwacht forse groei voor online shoppen van levensmiddelen in Nederland. Over vijf jaar verwacht ING dat 20% van de boodschappen online worden besteld.

Ook in Zuid-Europa groeit de - gehele - online shopping-markt fors, in 2014 met 15,4% en voor dit jaar wordt een stijging van 13,5% verwacht, naar meer dan € 50 miljard.

De beurswaarde van Amazon.com is inmiddels groter dan die van de grootste fysieke winkelketen van de wereld, Wal-Mart.
 

  • Internet Of Things (IoT)

Volgens de voormalige Nederlandse bewindslieden Willem Vermeend en Rick van der Ploeg zal de arbeidsmarkt wereldwijd spectaculair veranderen als gevolg van onder meer de verdere opmars van het internet of things, in combinatie met slimme robots, 3D-printen, nanotechnologie en cloudcomputing.
 

  • Prijsvechters

Prijsvechters als Ryanair gaan onverdroten door met ijzersterke groei. In het tweede kwartaal van het boekjaar steeg de winst met 41%, nadat het aantal boekingen op een record uitkwam, 58 miljoen passagiers in de eerste helft van het boekjaar. De winst van Ryanair was, niet voor de eerste keer, hoger dan analisten hadden verwacht.

 

  • Robotica

Amazon liet onlangs weten dat er nu 30.000 robots actief zijn in de distributiecentra van de online retailer. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014. Volgens The Boston Consulting Group zal het aantal geïnstalleerde robots per jaar met 10% toenemen, waardoor tegen 2025 25% van alle industriële taken door robots uitgevoerd zal worden.
 

  • Gezonde Voeding

Uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014 blijkt dat Nederlandse consumenten vorig jaar 18% meer duurzaam voedsel kochten dan het jaar daarvoor.
 

  • 3D-Printing

Het bekende onderzoeksbureau Gartner spreekt gigantische groeiverwachtingen uit voor de mondiale verkoop van 3D-printers (dit betreft slechts een deel van de gehele 3D-printing markt): 100% groei jaarlijks, naar in 2019 een aantal van zo’n 5,6 miljoen verkochte 3D-printers.