Barack Obama hamert op belang cyber security

Kort nieuws over verschillende trends

Auteur:

Het interessante van trendbeleggen is dat er vaak bijzondere ontwikkelingen te melden zijn. Het gaat immers om trends die een mondiale en krachtige impact hebben en waar veel innovaties bij plaatsvinden. In dit artikel zetten we even kort relevant nieuws rond de Trends van Trend Invest op een rijtje.

  • Zonne-energie

Recent liet Bill Gates – oprichter en grootaandeelhouder van Microsoft en een van de rijkste mensen ter wereld – weten persoonlijk veel te investeren in bedrijven die actief zijn in zonne-energie. In Dubai wordt een zonnepark gebouwd dat voor 30.000 huishoudens zonne-energie gaat leveren tegen de laagste kostprijs ooit. Hiermee wordt tevens de uitstoot van 470.000 ton CO2 bespaard. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en Deutsche Bank stellen dat de dalende olieprijs nauwelijks invloed heeft op investeringen in duurzame energie.

  • Cyber Security

In zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak hamerde president Obama nog eens op het immense belang van beveiliging op het web door middel van cyber security-tools. Het Witte Huis stelde ook een miljoenensubsidie beschikbaar voor verdere ontwikkeling van cyberveiligheid. Het befaamde Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner verwacht dat rond 2018 mondiaal de helft van alle overheden en bedrijven diensten van gespecialiseerde cyber security-ondernemingen zal inhuren. Gartner verwacht verder dat pas vanaf 2017 consumenten zich meer bewust zullen worden van het belang van cyber security-software voor hun smartphones en tablets.

  • Online Shopping

Gartner verwacht dat in 2017 de helft van alle online aankopen vanaf mobiele apparaten als smartphones en tablets zal worden gedaan. Vooral jongere Amerikanen kopen steeds vaker online via hun smartphone en tablet. Volgens de berekeningen van onderzoeksbureau eMarketer zullen de mondiale online verkopen tot en met 2017 gemiddeld met ruim 16% per jaar stijgen naar een totale waarde van ruim 1.800 miljard euro in 2017.

  • 3D-printing

Het aantal toepassingen voor 3D-printing blijft groeien. Zo werd op de Detroit Motor Show recent de eerste 3D-geprinte auto gepresenteerd, genaamd De Strati. Recent werd in China door het bedrijf WinSun een flatgebouw van 5 verdiepingen geprint in 24 uur!

  • Biotech

De mondiale omzet van biotech groeit al jaren. En de verwachtingen zijn dat een verdubbeling vanaf het huidige niveau in de komende jaren gerealiseerd zal worden. Een befaamde Amerikaanse biotech-entrepreneur en analist, Rod Raynovich, zei begin dit jaar dat biotechaandelen een outperformance zullen boeken ten opzichte van de brede aandelenmarkt.

  • Sterke Merken

Sterke merken, zoals Apple en BMW, kunnen vaak op enorme trouw van hun gebruikers rekenen. Dat leidt tot stabiele inkomsten en een enorme merkenwaarde. Vorig jaar steeg een selectie van sterke merken, de BrandZ™ Top 100 Most Valuable Global Brands, $ 310 miljard in waarde, naar een totale merkenwaarde van $ 2,9 biljoen, ofwel $ 2.900 miljard.