3D-printing zet maakindustrie op zijn kop

Nog meer groei bij 3D

Auteur:

De groeicijfers voor de markt van 3D-printing zijn buitengewoon hoog: volgens onderzoeksbureau Gartner ruim 65% jaarlijks. En die groei zal de komende jaren alleen maar toenemen want het aantal toepassingsgebieden van 3D-printing blijft zich maar uitbreiden. 

Ik geef een voorbeeld: slechts 3% van de Nederlandse tandartsen heeft nu een 3D-printer staan. Met zo’n printer kunnen onder meer precies passende protheses worden geprint. De Nederlandse brancheorganisatie verwacht dat over tien jaar alle tandartsen zo’n printer hebben staan.

Nederland telt circa 5.100 tandartsen, in de westerse wereld gaat het om honderdduizenden. Dat betekent dus extra omzet voor makers van 3D-printers. Zoals het Amerikaanse beursgenoteerde 3D Systems. Maar 3D-printers voor tandartsen vormen eigenlijk vooral een leuke nichemarkt. In de industrie beginnen 3D-printers nu echt belangrijk te worden.

Maakindustrie op zijn kop

Zo printen steeds meer grote autofabrikanten zoals Mercedes, Volkswagen en Renault onderdelen. Maar ook in de vliegtuigindustrie en in de elektronica worden meer en meer onderdelen geprint.

ING kwam onlangs met een bijna verontrustend rapport naar buiten. De bank verwacht dat 3D-printing de maakindustrie op zijn kop zal zetten. Zo zal bijvoorbeeld over een aantal jaren een smartphone niet meer uit verschillende onderdelen bestaan maar geheel 3D worden geprint. En dat zal met steeds meer producten gaan gebeuren. Loonkosten voor arbeid gaan dan veel minder een rol spelen. Daarmee verandert tevens de hele mondiale vervoerslijn van producten.

Afnemende wereldhandel

ING acht het zelfs mogelijk dat al in 2040 wereldwijd de helft van de geproduceerde goederen geprint wordt. De wereldhandel kan dan, zegt ING, met 40% tot 50% afnemen! De bank waarschuwt dat we daar als transportland op moeten inspelen. Bijvoorbeeld door van de groei van 3D-printing te profiteren. We hebben gelukkig wel een aantal belangrijke spelers binnen onze landsgrenzen. Zoals Ultimaker, dat printers levert aan onder meer Volkswagen en Philips.

De belangrijkste – beursgenoteerde – 3D-printing bedrijven vinden we echter vooral in de VS, Duitsland en Frankrijk. Bedrijven als het al genoemde 3D Systems, ARC en ExOne en K2M, zijn allemaal Amerikaans. Ook zijn er nog de Duitse bedrijven Voxeljet en SLM Solutions en het Franse MGI Digital Graphic.(I)

Industriële revolutie

In Nederland is denk ik Ultimaker op dit moment het enige 3D-printing-bedrijf dat een beursgang zou kunnen overwegen, hoewel er wel een aantal andere veelbelovende en kleinere 3D-printing bedrijven in ons land actief is. Ik hoop dat deze bedrijven op de golf van de groei kunnen gaan meegroeien. Bij een ontwikkeling die als een nieuwe industriële revolutie wordt gezien, kun je als land immers maar beter erbij zijn.

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.