CEO Philips Frans van Houten

Met het oog op de toekomst

Auteur:

Sinds kort is Trend Invest als premium partner verbonden aan YES!Delft, van de TU Delft. Yes!Delft is de op een na beste universitaire bedrijvenincubator ter wereld! Bij Yes!Delft worden innovatieve startups klaargestoomd voor het echte werk.

Dat is belangrijk met het oog op de toekomst. Want er is natuurlijk een technologische revolutie gaande. De veranderingen gaan snel. Kijk wat er gebeurt op technologisch gebied in de V.S en in Azië. Technologisch innovatieve bedrijven als Amazon, Alphabet, Facebook en het Chinese Tencent groeiden in een razend tempo uit tot de grootste ondernemingen ter wereld. Dat leidt tot verschuivingen in de economische machtsblokken.

Nu kansen pakken

De belangrijkste economische pijlers van Nederland zijn energie, landbouw, machinebouw en logistiek. Het is belangrijk voor de toekomstige welvaart om ook hier mee te bewegen met technologische innovaties. Nu liggen er kansen. Door zelf innovatief te zijn kunnen we onze concurrentiepositie versterken. Philips is dan een mooi voorbeeld. Het is een van de oudste beursgenoteerde bedrijven van ons land. Toch transformeerde topman Frans van Houten Philips in relatief korte tijd van een producent van gloeilampen, scheerapparaten en televisies tot een succesvol en innovatief medisch technologisch bedrijf. Dat is de visie en spirit die we nodig hebben

Jonge ondernemers

Je hebt verder frisse, innovatieve en out of the box denkende ondernemers nodig om die visie en spirit gestalte te geven. Jonge ondernemers ook, die innovatieve startups beginnen. Daarvoor is een voedingsbodem nodig. Die is er gelukkig. We hebben veel kennis in ons land. En prima technische universiteiten. Ondernemerschap zit veel Nederlanders al eeuwen in het bloed. Bovendien is er voldoende risicokapitaal voorhanden in ons land.

Successen

En we boeken al successen op technologisch gebied. De meest in het oog springende zijn misschien wel Booking.com en fintechbedrijf Adyen. Die spelen werkelijk mee in de mondiale eredivisie. Ook Thuisbezorgd.nl heeft aangehaakt bij de technologische revolutie. En vergeet onze biotechsector niet, die we vooral rond Leiden vinden. Bovendien is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor innovatieve buitenlandse bedrijven. Een enorm voordeel daarbij is onze talenkennis. Bijna iedereen spreekt Engels. We hebben bovendien supersnel internet in ons land. En we hebben een overheid die de bureaucratische rompslomp voor buitenlandse en binnenlandse bedrijven verminderd heeft. De afgelopen jaren zagen we dan ook records als het gaat om de vestiging van buitenlandse techbedrijven in Nederland.

Innovatieve broeinesten

Overal zie je nu in Nederland broeinesten ontstaan met jonge, innovatieve bedrijven. Vooral rond de universitaire steden. Het ziet er dus goed uit. Ook omdat er inmiddels flink wat serieuze incubators zijn in Nederland. En die spelen een heel belangrijke rol met het oog op de toekomst. En de wetenschap dat 85% van de startups van Yes!Delft succesvol is, is dan een hoopvolle gedachte.