gezondheidszorg mooie sector beleggers

Mooie sector, de gezondheidszorg

Auteur:

Het Duitse Siemens gaat het bedrijfsonderdeel dat medische apparaten maakt dit jaar afsplitsen en naar de beurs brengen. Het Amerikaanse GE denkt over een soortgelijke zet. En Philips heeft zich natuurlijk al helemaal getransformeerd tot een bedrijf dat scanners en andere medische apparatuur maakt, vooral voor ziekenhuizen. De zet van Siemens begrijp ik goed.

De beursgang zal Siemens Healthineers - 97.000 werknemers en jaaromzet 14 miljard dollar - meer mogelijkheden geven om te profiteren van de groei van de markt voor medische apparaten, onder meer door de opbrengsten van de beursgang te gebruiken voor acquisities.

Gezondheidszorg belangrijke groeimarkt

De gezondheidszorg is immers een belangrijke, gestaag groeide markt. Onder meer door de vergrijzingsgolf in de westerse wereld. Door de technologische revolutie worden diagnostische en andere medische apparaten ook steeds beter, waardoor ze voor ziekenhuizen en andere medische instellingen tijd en geld bij diagnoses en behandelingen sparen.

Medische apparaten betrouwbare groeimarkt 

De markt voor medische apparaten oogt misschien niet zo spectaculair als andere sectoren die de wind in de zeilen hebben door de technologische revolutie, maar het is wel een betrouwbare, gestage groeimarkt. Zo gaat het Amerikaanse onderzoeksbureau BCC Research tot en met 2022 uit van een jaarlijkse groei van 7,4%.

Innovatief

De bedrijven die in deze sector actief zijn, zijn doorgaans ‘volwassen’ en sterk. Ook innoveren ze volop. Door de samenballing van knowhow bij de bestaande spelers zijn bovendien nieuwe toetreders op deze markt niet heel kansrijk. Er is dus minder kans op disruptieve krachten op deze markt, wat het voor beleggers allemaal wat rustiger maakt.

Daarnaast zijn het vooral ziekenhuizen en andere medische instellingen die medische apparaten kopen. Die kopen dat niet in een impuls. Het gaat om lange termijn-investeringen. Daarom vind ik dit een interessant alternatief voor beleggers die willen investeren in bedrijven die profiteren van de technologische revolutie, maar die wat terugschrikken voor de volatiliteit die je bij andere technologische trends nogal eens ziet.

Welke medische apparaten aandelen zijn interessant voor beleggers? (I)

Naast Philips en later dit jaar Siemens Healthineers en het onderdeel dat GE naar de markt gaat brengen, zijn er flink wat andere beursgenoteerde bedrijven actief in deze sector. Ik noem er een paar: het Amerikaanse Catalent, dat onder meer medische testapparatuur produceert. Teleflex, ook Amerikaans, producent van onder meer diagnostische apparatuur.

Intuitive Surgical

Een heel bijzonder bedrijf vind ik altijd het Amerikaanse Intuitive Surgical; zij maken chirurgische robots. Maar het zijn zeker niet alleen Amerikaanse bedrijven die uitblinken in deze sector. Je ziet ook nogal wat Japanse en Zwitserse spelers bij de belangrijkste bedrijven die actief zijn in deze sector. Mooie bedrijven, vind ik. En een mooie sector.
 

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.