Netflix, Disney, Spotify en Amazon

Netflix, Disney en Blokker

Auteur:

Nieuwe concepten die oude overvleugelen, dat is van alle tijden. Innovatie zit bij de mens nu eenmaal in het DNA. Dat zie je uiteraard ook terug in het bedrijfsleven. Het gaat alleen wel steeds sneller. Zo was bijvoorbeeld vorige maand Netflix op de beurs voor het eerst meer waard dan Disney!

Dat Netflix met een totale beurswaarde van circa $154 miljard het 95 jaar oude Disney voorbijstreeft, is een mooi voorbeeld van die versnelling. Disney is immers een instituut. Al die mooie films die de befaamde ‘droomfabriek’ uitbracht! Maar je ziet bij Netflix goed hoe snel de nieuwe economie oude businessmodellen kan verpulveren. Want in de eerste 11 jaar van zijn bestaan was Netflix nog niet eens echt bijzonder: je kon er tegen soepele voorwaarden dvd’s huren. Pas 10 jaar geleden verlegde Netflix zijn werkterrein naar het streamen van films. Aanvankelijk alleen in de VS en sinds 2010 ook daarbuiten. Nu is Netflix in meer dan 190 landen actief. En heeft het een klantenbestand van circa 130 miljoen abonnees. En produceert het net als Disney series en films. Zoals het befaamde House of Cards en The Crown. Maar door helemaal te mikken op het streamen van series en films groeit Netflix veel harder dan Disney.

Spotify

Spotify is een ander mooi voorbeeld van een nieuwe manier van denken. Spotify produceert weliswaar zelf geen muziek, maar is wel het leidende muziekplatform in de wereld. Spotify heeft meer dan 70 miljoen betalende gebruikers inmiddels. Veelal gebruikers die vrijwel al hun muziek op dit platform beluisteren. Ten koste onder meer van radiozenders. Ook hier zie je dat een nieuwe manier van denken, het gemak van al die muziek op één plek bij elkaar, tot andere verdienmodellen leidt. En die totaal andere manier van denken, beperkt zich natuurlijk niet alleen tot het online streamen van films, series en muziek. Online shopping is eveneens een nieuwe manier van denken, een echt ander concept.

Amazon

Ook hier met grote gevolgen. Amazon heeft het Amerikaanse Wal-Mart, decennialang het grootste winkelconcern ter wereld, al lang afgetroefd. V&D, vroeger in iedere winkelstraat te vinden, is van het toneel verdwenen. Een icoon als Blokker lijkt te gaan kapseizen, gezien het desastreuze verlies dat het concern onlangs bekend maakte. Voor de werknemers van deze winkelconcerns is het heel vervelend dat de zaken zo lopen. Maar veranderingen als nieuwe bedrijfsconcepten die oude verdrijven zijn van alle tijden. Het bijzondere van wat we nu meemaken is natuurlijk wel het enorme tempo waarmee alles gaat. Omdat met internet de disruptie – het nieuwe dat het oude verdrijft – veel sneller gaat. Dat noopt je ook als belegger heel alert te blijven. Want er ontstaan enorme kansen voor beleggers door de technologische revolutie. Maar je dient ook alert te zijn op concepten en bedrijven die achterhaald raken.

Enorme kansen voor beleggers

Steeds meer beleggers zien dat de technologische revolutie enorme kansen biedt. En steeds meer beleggers beleggen daadwerkelijk in die snelgroeiende sectoren en ontwikkelingen. En steeds meer beleggers doen dat met Trend Invest. Want Trend Invest maakt beleggen in groei gemakkelijk.
 

         

* Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.