Robotica nieuwe trend voor beleggers

Nieuw: beleggen in robotica

Auteur:

Na de introductie van 8 eerdere Trends, introduceert Trend Invest nu de tweede nieuwe Trend van dit jaar: Robotica. Een trend die ons allemaal aangaat. Omdat robots niet alleen steeds meer bij eenvoudig, maar ook zeer gespecialiseerd productiewerk worden ingezet, maar daarnaast ook naar verwachting zorgtaken zullen gaan overnemen. Waardoor de zorg in westerse landen wel eens op niveau en betaalbaar zou kunnen blijven.

De roboticarevolutie is al jaren op stoom. Robots zetten auto’s in elkaar, helpen de chirurg in de operatiekamer en rijden rond op Mars. Maar er zijn ook minder spectaculaire toepassingen, zoals robots die grasmaaien en het huis stofzuigen. Ondanks alle ontwikkelingen van de laatste jaren verwachten experts dat de roboticarevolutie nog vele jaren zal voortduren.

Doorbraak

Mede door verbeterde chiptechnologie kunnen robots steeds meer taken aan. En kunnen ze ons in de toekomst bijvoorbeeld steeds meer gaan helpen bij taken die saai zijn voor mensen, zoals geestdodend productiewerk in fabrieken. Of bij (zorg)taken waarvoor te weinig werkkracht of te weinig animo is. Zo worden er door sommige roboticaondernemingen momenteel robots ontwikkeld die betrouwbaar, relatief betaalbaar en slim zijn. Waardoor dergelijke robots heel goed massaal kunnen gaan doorbreken bij simpel productiewerk en eenvoudige zorgtaken.

Sterke prestaties op de beurs(I)

Er zijn veel robotica-aandelen die sterk presteren op de beurs. Een interessant robotica-aandeel is bijvoorbeeld het Amerikaanse Cognex. Dit bedrijf fabriceert onder meer slimme camera’s die worden ingezet bij geautomatiseerde productie. Het aandeel steeg de afgelopen vijf jaar met meer dan 356%! Het Duitse Kuka produceert en bouwt onder meer geautomatiseerde autofabrieken. Dat leidde tot een koerswinst van 440% in vijf jaar.

Naar $ 100 miljard in 2020 (+300%!)

Robots worden dus op steeds meer terreinen ingezet. De roboticatrend zal daarmee alleen maar aan kracht gaan winnen. Adviesbureau Deloitte gaat ervan uit dat de roboticasector in 2020 een omvang zal hebben van $ 100 miljard. Dat is nu ongeveer $ 25 miljard. Een enorme stijging dus van 300%!

Beleggen in Robotica

Via Trend Invest kunt u eenvoudig en effectief beleggen in deze trend. Wij hebben een Trend gebouwd die bestaat uit 18 toonaangevende aandelen. Hierbij zitten onder meer aandelen van Amerikaanse, Japanse en Duitse bedrijven.

 

 (I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door de heer Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.