Groei voor beleggers

Waar is de groei?

Auteur:

Het is voor beleggers gezien de huidige economische parameters momenteel niet zo eenvoudig om bedrijven en sectoren met mooie groeicijfers te selecteren. Immers, in Europa groeit de economie nauwelijks, in de VS neemt de groei af, in Japan is al decennialang niet tot nauwelijks groei en in China zijn recentelijk de groeicijfers naar beneden bijgesteld. Wat moet je daar nu mee als belegger?

Eigenlijk is het antwoord daarop ‘eenvoudig’ en ‘ingewikkeld’ tegelijk. Het ‘eenvoudige’ antwoord is dat ook in een nauwelijks groeiende of stagnerende economie er altijd sectoren zijn die wél groeien. Om eens wat voorbeelden te geven: bij de ‘klassieke’, fysieke winkels zie je momenteel nauwelijks omzetgroei en in veel gevallen zelfs omzetverlies. Maar online shopping groeit als kool! In de eerste helft van dit jaar spoot de omzet van Nederlandse online-winkels en online diensten zoals verzekeringen en reizen met 18% omhoog! Voor heel Europa wordt dit jaar een groei voor online shopping van 12,5% verwacht, tot € 477 miljard. Dat zijn natuurlijk groeicijfers waarmee je kunt ‘thuiskomen’.

Luchtvaart

Binnen de luchtvaart zie je een gelijksoortige ontwikkeling: stagnatie versus forse groei. De traditionele luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM groeien nauwelijks en de vooruitzichten zijn zorgelijk. Maar de prijsvechters zoals easyJet en Ryanair groeien hard. En daar zijn de vooruitzichten juist prima.

Duurzame energie

Ook zijn er nog andere sectoren die momenteel fors groeien, zoals duurzame energie. Energiebedrijven als RWE – dat nog veel kolengestookte energiecentrales heeft – en oliemaatschappijen als Royal Dutch Shell hebben het moeilijk. Maar bedrijven op het gebied van duurzame energie profiteren onder meer van de keiharde duurzame doelstellingen die binnen de EU tot het jaar 2030 zijn afgesproken. Ook bij voedingsbedrijven zie je dat ondernemingen als Unilever op veel markten waar ze actief zijn maar moeizaam groei boeken. Terwijl ondernemingen die ‘voluit’ inzetten op gezonde voeding, zoals het Nederlandse Wessanen, jaarlijkse groeicijfers van 5% en meer kunnen overleggen.

Technologische trends

Maar ook bij zich snel ontwikkelende en technologisch gedreven trends als cyber security, robotica, biotech, Internet of Things en 3D-printing zie je forse groeicijfers en groeiverwachtingen. Bovendien worden die toch al forse groeiverwachtingen door gerenommeerde onderzoeksbureaus nogal eens naar boven bijgesteld, juist omdat de technologie op veel gebieden zich nu zo rap ontwikkelt.

Ingewikkeld?

Maar nu het ‘ingewikkelde’, welke aandelen horen bij deze snel groeiende sectoren? Dat uitzoekwerk heeft Trend Invest voor u uit handen genomen! Want voor de hierboven genoemde sectoren en trends (en nog andere) heeft Trend Invest Trends gebouwd, met een brede spreiding over aandelen die iedere Trend vertegenwoordigen. Meer weten? Neem dan een kijkje op Trend Invest. 

Gratis e-book


In het e-book 'Waar is de groei'? neemt Trend Invest u mee op een zoektocht naar trends en sectoren die nog steeds mooie groeikansen bieden voor beleggers. Zoals Zonne-energie, Biotech, medische apparaten, cyber security, online shopping en duurzame energie. U kunt het e-book gratis aanvragen.

E-Book voor beleggers Waar is de groei

Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.