Koersen biotechaandelen omhoog door overnamegolf

Overnamegolf bij Biotech

Auteur:

Er is sprake van een ongekende overnamegolf in de farma- en biotechsector. In de eerste helft van dit jaar hebben farmabedrijven al voor ruim € 250 miljard aan transacties gedaan, waarbij vaak biotechbedrijven werden overgenomen. Het recordjaar 2014 zal worden overtroffen. De overnamegolf heeft de koersen van biotechbedrijven opgedreven en de overnamegolf lijkt nog lang niet ten einde.

Weesgeneesmiddelen

Die grote kooplust van farmaceutische ondernemingen heeft meerdere oorzaken ten grondslag, maar vooral de opkomst van nieuwe medicijnen voor zeldzame ziektes, vaak weesgeneesmiddelen genoemd, speelt een rol. Deze weesgeneesmidelen worden meestal door biotechbedrijven ontwikkeld. Farmabedrijven kopen steeds vaker biotechbedrijven die veelbelovende medicijnen ontwikkelen. Weesgeneesmiddelen vormen namelijk een aantrekkelijke groeimarkt voor farmabedrijven. Van de circa 7000 zeldzame ziektes is pas een klein deel behandelbaar. Vaak gaat het gaat ook om erg dure medicijnen.

Baxalta

Een voorbeeld van zo’n prijsopdrijvend overnamebod was het recente bod van $30 miljard van het Amerikaans-Ierse Shire farmabedrijf op biotechbedrijf Baxalta. Dat betekent een premie van 36% boven de beurskoers. Shire wil samen met Baxalta wereldwijd de leidende onderneming in medicijnen tegen zeldzame ziektes worden. De twee bedrijven zouden dan samen de komende vijf jaar zo’n dertig nieuwe medicijnen kunnen lanceren, onder meer voor oogaandoeningen.

Drie overnames binnen de Trend Biotech

Dit jaar zijn binnen de Trend Biotech ook al drie aandelen, met een premie boven de koers, overgenomen. Namelijk de Amerikaanse ondernemingen Pharmacyclics, Cubist en NPS Pharmaceuticals.

28 aandelen(I)

De Trend Biotech bestaat uit 28 internationale biotechondernemingen. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk de Trend Biotech     Koop een belegging in de Trend Biotech

Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico's vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.