Robotica: de laatste ontwikkelingen

Auteur:

Door de steeds snellere en krachtiger computerchips wint de huidige technologische revolutie steeds meer aan momentum. Dat zie je terug bij robotica. Hieronder een kleine selectie van belangrijk en opzienbarend nieuws rond robotica.

 

  • Landbouw: alles met robots

In de landbouw en veeteelt wordt robotica al heel veel ingezet: zaai-, oogst- en melkrobots zijn gemeengoed. De volgende stap is nu gezet: in Groot-Brittannië is in het stadje Edgmond een experiment afgerond waarbij van begin tot eind – zaaien, bemesten, oogsten – uitsluitend robots aan het werk waren.

 

  • Beach watch drone redding

Recent was er voor de kust van Australië een primeur: de eerste redding ooit met een drone. Precies tussen twee in problemen geraakte surfers dropte de drone een reddingsvlot. Duur van de reddingsactie, 70 seconden. Een stuk sneller dan de 7 minuten die een reddingsactie met een uitvarende boot zou duren.

 

  • Brandweerhulp

De verbeterde versie van de in Europa ontwikkelde WALK-MAN robot wordt binnenkort ingezet als brandweerhulp. De robot, die onder meer een 3D-laserscanner bevat, kan zelfstandig een gebouw binnen te gaan en daar een brand blussen.

 

  • Technisch hulpje

Het Britse online warenhuis Ocado zet al robots in bij de magazijnen en heeft geëxperimenteerd met bezorgrobots. Nu zet het de ARMAR-6 robot in om de onderhoudstechnici te ondersteunen. Dit gaat van gereedschappen pakken tot hulp bij klusjes waar machineprecisie is vereist.

 

  • Bezorgrobot

Bezorging van onder meer postpakketjes en maaltijden met drones stuit vaak op regelgeving voor het luchtruim. Maar er worden flinke stappen gezet met rijdende bezorgrobots. De nieuwe Italiaanse tweewielrobot YAPE is uiterst behendig in het herkennen en vermijden van obstakels.

 

  • Zachte robots

Robots die zacht, aaibaar en benaderbaar zijn, zijn doorgaans niet zo sterk. Maar nu zijn onderzoekers van Harvard in de VS erin geslaagd om een soort robotspieren te maken die supersterk maar ook licht en zacht zijn.

 

  • Chirurgische robots

Steeds vaker worden robots ingezet om chirurgen bij te staan bij operaties, of om zelfstandig te opereren: nauwkeuriger en dus minder invasief dan een chirurg kan. De markt voor deze toepassingen groeit dan ook fors: gemiddeld jaarlijks ruim 22%.

 

  • Lenige robots

Robotica-ontwikkelaar slagen er steeds beter in robots de complexe bewegingen van mensen en dieren te laten uitvoeren. De meeste recente noviteit komt van het Amerikaanse Boston Dynamics. Hun Atlas-robot kan zelfs een achterwaartse salto springen en dan keurig op zijn voeten terecht komen.