Zonne-energie

Sterke groei zonne-energie wereldwijd

Auteur:

Wereldwijd groeit zonne-energie sterk. Uit een rapport van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat er vorig jaar meer is geïnvesteerd in zonne-energie dan in elke andere energie-technologie. De investeringen groeiden met ruim 18% naar ruim 130 miljard euro. Dat schrijft NOS op haar website. 

In 2017 werd er in totaal voor 227 miljard euro geïnvesteerd in duurzame energie. Ter vergelijking, in energie uit kolen en gas werd er zo’n 83 miljard euro geïnvesteerd. Duurzame energie, waaronder zonne- en windenergie en energie uit biomassa vallen, was goed voor ruim 12% van de opwekking van elektriciteit wereldwijd. De rest van de elektriciteit is afkomstig uit fossiele energiebronnen.   

Prijzen zonne-energie dalen hard

De stijging van investeringen in duurzame energie is volgens het VN-rapport The Global Trend in Renewable Energy Investment 2018 vooral toe te schrijven aan de sterk dalende prijzen voor zonne-energie. Het was vorig jaar was het achtste jaar op rij dat wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie de 200 miljard dollar overschreden, omgerekend is dat bijna 163 miljard euro. Sinds 2004 is er maar liefst 2300 miljard euro in duurzame energie geïnvesteerd.   

China koploper in duurzame energie

Met 45% van het totaal aan investeringen in duurzame energie wereldwijd, staat China aan kop. Landen die ook in 2017 fors hebben geïnvesteerd  in duurzame energie, zijn Australië (+147%), Mexico (+810%) en Zweden (127%). Egypte valt net buiten de top 10, dit land investeerde het zesvoudige ten opzicht van het jaar daarvoor. Ook de Verenigde Arabische Emiraten, een land dat van origine vooral bekend is vanwege de fossiele energiebronnen, investeerde flink, het 29-voudige. Landen die minder hebben geïnvesteerd in duurzame energie, waren er ook: Duitsland, Engeland, Japan en de VS.

Ook in Nederland zet de groei van zonne-energie door

Door de aantrekkende economie in ons land, de prijsdalingen van zonnepanelen en het groeiende bewustzijn bij consumenten en bedrijven zijn er in Nederland in 2017 meer zonnepanelen geïnstalleerd dan in het jaar daarvoor: +40%. De totale capaciteit groeide met 60%. Dat staat in het rapport Nationaal Solar Trendrapport. Het is de verwachting dat zonne-energie ook in ons land steeds belangrijker wordt.