Trends belangrijk voor economie

Sterke trends belangrijke prikkel voor Nederlandse economie

Auteur:

We worden overspoeld met krachtige trends: online shopping, robotica, zonne-energie, 3D-printing, elektrische auto’s. Een zelfrijdende auto reed onlangs van San Francisco naar New York!

De motor van veel van die trends is de VS, specifiek Silicon Valley. Als je een aantal belangrijke bedrijven naloopt – zoals Airbnb, Uber, Google, Microsoft, Intel, Apple, Tesla en Google –, dan blijken ze allemaal te zijn ‘geboren’ in Silicon Valley, in Californië. Daar vind je een combinatie van talent, topuniversiteiten zoals Stanford, ondernemingslust en geld, kapitaalverschaffers. In een dergelijk klimaat kunnen creatieve geesten als Bill Gates, Steve Jobs en Elon Musk gedijen en aan kapitaal voor hun hemelbestormende ideeën komen.

Ook in Nederland

Het mooie is dat die combinatie ook in Nederland te vinden is. Er is genoeg kapitaal, ondernemingslust en talent. Daarnaast kunnen we trots zijn op topuniversiteiten zoals de TU Delft, de Universiteit Twente in Enschede, de bètafaculteiten op het Science Park in Amsterdam en de High Tech Campus Eindhoven. De ingrediënten voor succes zijn dus zeker aanwezig.

Het succes is er al

Nederland heeft al hoogwaardige techondernemingen. Neem chipmachinefabrikant ASML, in Veldhoven bij Eindhoven. Of NXP Semiconductors in Eindhoven, mondiaal een van de belangrijkste producenten van geavanceerde computerchips. Deze beide ondernemingen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van chips die in onder meer smartphones, robots en cyber security-toepassingen worden gebruikt. Maar ook jongere bedrijven zetten Nederland op de kaart. Booking.com, ontstaan in Twente, is een wereldspeler als het gaat om online reisboekingen. Het Amsterdamse Ayden is een ander succesverhaal. Ayden ‘legt een laagje’ over online betalingsprotocollen overal ter wereld. Waardoor dat voor consumenten eenvoudig en veilig werkt.

Gates belt met ‘onze’ IT-ers

Nederlandse techbedrijven trekken ook steeds meer de aandacht. Recent stond er een verbazingwekkend artikel in De Telegraaf. Bill Gates himself belde onlangs Nederlandse IT-technici om ze een baan bij Microsoft aan te bieden! Het geeft aan dat we op de goede weg zijn. Verder ziet de Nederlandse overheid ook in dat we technologisch voorop moeten lopen. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil grootschalige testen met zelfrijdende auto’s op de Nederlandse wegen mogelijk maken. Omdat ze ambieert dat Nederland internationaal voorop gaat lopen in deze innovatieve ontwikkeling.

BV Nederland

Het lijkt erop dat we na de revolutie van een productieland naar een diensteneconomie in de vorige eeuw nu al middenin een nieuwe technologische revolutie zitten. Waarbij onze economie op de golf van belangrijke trends meesurft en bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van innovatieve, vaak technologisch gedreven trends. Waardoor ons land op de middellange en lange termijn competitief kan blijven en de BV Nederland kan floreren.