Techniek helpt tegen voedselverspilling
De Boston Consulting Group berekende recent dat jaarlijks voor $1.200 miljard aan voedsel verloren gaat door voedselverspilling. Een gigantisch maatschappelijk en dus ook financieel probleem. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven waarmee het probleem wordt aangepakt.
Digitale innovaties, zoals apps, spelen daarin een belangrijke rol. Want door slim vraag en aanbod bij elkaar te brengen en door inzicht te bieden, neemt de kans op voedselverspilling flink af. Hieronder 4 interessante oplossingen die het probleem van voedselverspilling te lijf gaan.
Dynamic Pricing
Iedereen kent natuurlijk uit de supermarkt de stickers met kortingspercentages, omdat de houdbaarheidsdatum nadert. Maar dat kan veel beter, vindt het Israëlische Wasteless. Het bedrijf heeft een zelflerend algoritme ontwikkeld dat voortdurend de beste prijs ten opzichte van de houdbaarheidsdatum bepaalt. En die prijs op elektronische prijstags toont. De ervaring leert dat bij een geoptimaliseerde prijs meer consumenten producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten meepakken. Dus: minder verspilling.
Wastewatchers
De Nederlandse startup Wastewatchers heeft een app ontwikkeld die het verspillingsproces in professionele keukens – bijvoorbeeld restaurants, bedrijven en ziekenhuizen – inzichtelijk maakt. Want met de app wordt inzicht verkregen in het patroon van verspilling of in verschillen in verspilling bij keukens van eenzelfde keten. Met die gegevens kan het team achter Wastewatchers helpen om het patroon van verspilling te begrijpen en direct aan te pakken. Volgens het team achter Wastewatchers is een besparing van 20% verspillingskosten voor restaurants zeker haalbaar.
Resq
Met de app Resq wordt dreigende voedselverspilling op een andere manier bestreden. Direct bij de consument. Resq toont op een kaart goedkope maaltijden van restaurants en lunchrooms in de directe omgeving. Goedkoop, omdat ze anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Resq werkt al in een aantal grote Nederlandse steden.
De app ‘slim koken’
En met de app ‘slim koken’ van het Voedingscentrum kan de consument zelf aan de slag om verspilling tegen te gaan. Want die app biedt tips en ondersteuning om je inkoopbeleid zo in te richten dat de kans op het overschrijden van de houdbaarheidsdatum een stuk kleiner wordt. Ook geeft de apps suggesties hoe restjes op een creatieve manier kunnen worden gebruikt.