Directeur Robert Schuckink Kool over groei Trend Invest

Terugblik op eerste helft 2015*

Auteur:

Als we terugkijken op het afgelopen halfjaar van Trend Invest mogen we denk ik over het algemeen tevreden zijn. Zo deden de meeste Trends het boven verwachting goed.

Met als uitschieter Zonne-energie, met een rendement van 53,9% sinds het begin van dit jaar. En daarachter een ‘kopgroep’ met Cyber Security, Online Shopping en Biotech, die dit jaar koerswinsten boekten van respectievelijk 38,4%, 27,4% en 23,6%. De brede MSCI World Index boekte dit jaar een plus van 11,8%. De enige dissonant onder de Trends was 3D-printing, met een min van 23,1% dit jaar. Hoewel er wel herstel was in de afgelopen maand, met een winst van 4,4%. Wellicht zet dit herstel door.

Zes nieuwe Trends

Ook lanceerden we in de loop van het jaar zes nieuwe Trends: Dividend Aristocrats, Gezonde Voeding, Internet of Things, Prijsvechters, Robotica en per vandaag Medische Apparaten.

Kun je het bouwen?

Een Trend die we ook graag hadden gelanceerd, is Elektrische Auto’s. Er zijn mooie ontwikkelingen gaande op dit gebied. Maar naast de Amerikaanse maker van elektrische auto’s Tesla zijn er simpelweg te weinig beursgenoteerde bedrijven die voor een belangrijk deel actief zijn in dit segment. Natuurlijk, de meeste autoproducenten zijn druk bezig met elektrische auto’s. Maar de omzet van elektrische auto’s is bij deze producenten een te klein deel van de totale omzet. Zo vormt bij de Duitse autobouwer BMW de omzet van elektrische auto’s op de totaalomzet volgens de laatste gegevens niet meer dan 5%.

Vereisten voor onze Trends

Als wij een Trend bouwen, willen we dat daar bij voorkeur minimaal 15 aandelen in zitten die aan onze criteria voldoen. Sommige klanten hebben ons wel op elektrische auto’s gewezen, maar het gaat dus simpelweg nog niet. Overigens zullen we dit jaar zeker nog andere Trends lanceren.

Aandacht in de media

Leuk is ook om de groeiende belangstelling voor Trend Invest te merken. Zo kregen we behoorlijk wat aandacht in de verschillende media.

Hogere groeiverwachtingen

De grote vraag is natuurlijk wat de tweede helft van het (beurs)jaar ons zal brengen. Als je dan kijkt naar de rapporten van grote onderzoeksbureaus als McKinsey, Markets and Markets en Grand View Research, dan zijn de verwachtingen voor de Trends heel goed. Zo wordt bijvoorbeeld zonne-energie door het voortdurend dalen van de kostprijs van opgewekte energie snel in steeds meer landen goedkoper dan met fossiele brandstoffen opgewekte energie. Overigens is het logisch dat de verwachtingen voor onze Trends goed zijn, anders zouden we de Trends niet hebben gebouwd! Sterker nog, over het algemeen zie je bij deze snel groeiende trends, die elkaar door technologische ontwikkelingen soms ook nog versterken, dat de groeiverwachtingen eerder naar boven dan naar beneden worden bijgesteld. Zo werden de laatste tijd de groeiverwachtingen voor onder meer zonne-energie, cyber security, internet of things en robotica naar boven bijgesteld. Kom dus maar op met die tweede helft van het beursjaar!

Ontdek alle Trends van Trend Invest

* Dit rendement is berekend vanaf 1 januari 2015 tot en met 17 juni 2015 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden. Deze vormt geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de kosten voor aan- en verkopen variërend tussen de 0,45% en 0,9%, de kosten voor het ontvangen van beleggingsaanbevelingen (€ 7,50 per kwartaal) en, indien u daarvan gebruik wilt maken, de kosten van de Trend Update van 0,8% per jaar.