Forse groei cyber security verwacht

Topman van cyber security-bedrijf verwacht forse groei

Auteur:

Op 2 oktober vorig jaar introduceerden we de Trend Cyber Security. Dat deden we omdat onderzoeksbureaus een flinke groei verwachtten voor ondernemingen die in deze sector werkzaam zijn. Die verwachting is uitgekomen. De media berichten vrijwel iedere dag over cyber aanvallen op overheden en bedrijven en cyber security-ondernemingen konden de opdrachten bijna niet aan. Dit alles leidde tot een mooie koerswinst voor de Trend Cyber Security: sinds de introductie 45%.*

Door alle ontwikkelingen rondom cyber security dienen de voorspellingen van onderzoeksbureaus voor de markt van cyber security – onder meer 50% groei tot 2017 – zeer waarschijnlijk naar boven worden bijgesteld. Maar we wilden om dit te verifiëren nu ook graag met iemand spreken die in de sector werkzaam is.

Topman cyber security bedrijf verwacht groei voor cyber security markt

We kwamen uit bij Ronald Prins, directeur en medeoprichter van Fox-IT. Zijn bedrijf kreeg recent flinke media-aandacht in verband met het samen met de Amerikaanse recherchedienst FBI oprollen van een groep internationaal opererende cyber bankrovers. Volgens Prins staat de cyber security-sector, die toch al fors groeit, aan de vooravond van een enorme boost in opdrachten. Prins: “Iedereen in deze sector is zich aan het voorbereiden op een nog sterker groeiende stroom van grote opdrachten. En dan is het digitaal geld stelen van consumenten nog niet eens het grootste probleem.’’ 

KPN ‘uitzetten’

Prins meent dat andere vormen van cyber criminaliteit nog ontwrichtender zijn dan het roven van geld. Prins: ‘’Een voorbeeld, een aantal jaar geleden werd KPN gehackt door een jongen die 800 servers was binnengedrongen; hij zou als hij gewild had KPN in zijn geheel hebben kunnen ‘uitzetten'. Dit soort cyberaanvallen zijn levensgevaarlijk, omdat de vitale infrastructuur dan in het geding komt. En nu internet alleen maar relevanter wordt, onder andere door de groei van Internet of Things, wordt de inzet nog veel hoger. Je wilt toch niet dat cyber criminelen de auto’s van Tesla, die met internet verbonden zijn, hacken en de kant opsturen die zij willen!” 

Ook vitale onderdelen van onze maatschappij als energiemaatschappijen zijn vatbaar voor cyber aanvallen: “Bijvoorbeeld Iran die inbreekt in onze energievoorziening, ook dat wil je te allen tijde voorkomen.’’

Spionage

Cyber security richt zich verder voor een belangrijk deel op de strijd tegen internationale spionage, zegt Prins. “Als we het even tot Nederland beperken: bijvoorbeeld partijen die bedrijven rondom de cluster in Eindhoven, waar veel technologische kennis aanwezig is, proberen te hacken. Russen die digitaal de in Nederland aanwezige kennis van de vliegtuigindustrie proberen binnen te hengelen. Militaire geheimen en vitale intellectuele eigendom, het gaat dus wel ergens over!”

Uitbesteden

Bovendien besteden ondernemingen en overheden hun cyber security steeds meer volledig uit aan gespecialiseerde partijen. Prins: “Grote banken en een bedrijf als Royal Dutch kunnen het misschien nog wel zelf, hoewel ook die gespecialiseerde kennis inhuren, maar een gigant als bijvoorbeeld Ikea heeft echt niet de kennis in huis om alles rondom cyber security goed te organiseren. Daar vragen ze gespecialiseerde partijen voor.” De groeicijfers voor deze sector zullen de komende jaren volgens Prins dan ook heel hoog blijven.

Beleggen in cyber security

Beleggers die een graantje willen meepikken van de groei binnen de cyber security-sector kunnen bij Trend Invest in de Trend Cyber Security beleggen. Met daarin 19 toonaangevende cyber security-aandelen  uit landen als de VS, Japan en Canada.

Bekijk de Trend Cyber Security          Koop belegging Trend Cyber Security


* Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op deze website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

Het rendement is berekend vanaf 2 oktober 2014 tot en met 21 september 2015 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden en vormt geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de kosten voor aan- en verkopen variërend tussen de 0,45% en 0,9%, de kosten voor het ontvangen van beleggingsaanbevelingen (€ 7,50 per kwartaal) en, indien u daarvan gebruik wilt maken, de kosten van de Trend Update van 0,8% per jaar.