Trend Zonne-energie schiet omhoog*

Auteur:

Vrijwel alle Trends van Trend Invest boeken halverwege dit jaar positieve en veelal forse rendementen. Eén Trend springt er echter duidelijk uit: Zonne-energie. Deze Trend boekt in 2019 tot en met 3 oktober een rendement van 76,1%!

Dit komt deels door een forse inhaalslag als het gaat om investeringen in zonne-energie. Mede door innovaties bij de zonnecellen zelf en bij de omvormers – die warmte omzetten in elektriciteit – wordt zonne-energie steeds aantrekkelijker. Want de kostprijs van elektriciteit die is opgewekt met zonne-energie daalt voortdurend. Terwijl elektriciteit opgewekt met fossiele energie niet tot nauwelijks daalt. Dan is voor steeds meer overheden, bedrijven en particulieren het simpele rekensommetje gauw gemaakt. Want wie wil er nu een ‘dief van zijn eigen portemonnee’ zijn?

Zandvlaktes

Heel begrijpelijk dus dat ‘olie- en gaslanden’ als Dubai, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jordanië, Algerije en Saudi-Arabië in de woestijn en op andere zandvlaktes gigantische zonneparken aan het bouwen zijn. Een zonnecentrale van honderden megawatt, vergelijkbaar met een conventionele Nederlandse gascentrale, is geen uitzondering. Zo’n centrale van honderden megawatt produceert jaarlijks evenveel stroom als honderdduizenden Nederlandse huizen gebruiken. De hierboven genoemde landen, van oudsher groot in olie en gas, slaan een enorme slag met deze duurzame zonnestroom. Niet alleen omdat ze hiermee schone energie kunnen produceren en werkgelegenheid creëren. Maar ook omdat de beleidsbepalers van deze landen al voorsorteren op het ‘fossielloze’ tijdperk. Met de enorme capaciteit aan zonne-energie die ze aan het bouwen zijn, kunnen ze straks waarschijnlijk opnieuw energie exporteren naar het westen.   

Enorme investeringen

De investeringen in duurzame energie zijn enorm. Voor het vijfde jaar op rij bedroegen die - $332,1 miljard in 2018 - meer dan $300 miljard wereldwijd. Daarvan neemt zonne-energie jaarlijks rond de $160 miljard voor zijn rekening! De komende jaren zal dat niet anders zijn. Dat maakt Zonne-energie ook de komende jaren tot een meer dan interessante belegging. 

* Het rendement is behaald in de periode van 1 januari 2019 t/m 3 oktober 2019. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden. In het verleden behaalde rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de vaste vergoeding per kwartaal, namelijk 0,2% over de waarde van uw Trend en € 7,50 per Trend voor de beleggingsaanbevelingen, en de aan- en verkoopkosten van 0,9%.