Vaccins per drone

Drones zijn in korte tijd multi-inzetbaar geworden. Het begon met het gebruik van drones voor luchtopnamen voor commercials en films. Inmiddels komen er bijna iedere week nieuwe toepassingen bij.

Zo houden nu doorgaans niet meer politiehelikopters grote mensenmassa's in de gaten, maar drones. Omdat ze goedkoop en effectief zijn. Drones worden ook al door sommige kustwachten ingezet om razendsnel reddingsvesten uit te gooien voor drenkelingen. De brandweer kan door drones in te zetten tijdens een brand gemakkelijker in kaart brengen of er schadelijke stoffen aanwezig zijn. Drones helpen bij dijkbewaking, landbouw en verkeersmanagement. Ook bezorgdiensten zijn erg blij met de steeds betere en goedkopere drones. Onder meer Amazon, DHL en UPS hebben al een bezorgservice met drones.

Unicef

En steeds vaker worden er nuttige toepassingen in de medische sfeer gevonden voor deze ‘vliegende robots’. Zoals bij het snel bezorgen van medicijnen, bloed, organen en hulpgoederen op moeilijk bereikbare plekken. Onlangs kregen ook de eerste kinderen vaccins die bezorgd werden met een drone. Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, bezorgde de vaccins - vrijwel tot op de meter nauwkeurig - in de republiek Vanuatu, een eilandengroep in Oceanië. De eilanden zijn bergachtig en bevatten meerdere vulkanen. Waardoor ze via land moeilijk begaanbaar zijn. Dit heeft ook zijn weerslag op de zorg op het eiland. Maar met bezorging per drone is dat probleem nu verholpen. Het eerste vaccin werd toegediend aan een kind van een maand oud en beschermt het tegen hepatitis en tuberculose. Unicef heeft al aangekondigd vaker drones te gaan inzetten om vaccins en geneesmiddelen toch te kunnen leveren op lastig bereikbare plaatsen.