Trend Invest directeur over groei voor beleggers

Beleggers, waar is de groei?

Auteur:

Voor beleggers is het, gezien de huidige economische parameters in de westerse wereld, op dit moment niet zo eenvoudig om aandelen uit groeisectoren te selecteren. In Europa groeit de economie nauwelijks, in de VS neemt de groei af, in Japan is er al decennialang sprake van geen tot nauwelijks groei en in China zijn de groeicijfers recent naar beneden bijgesteld. Ik krijg regelmatig de vraag wat je daar als belegger nu mee moet. 

Altijd sectoren die wél groeien 

Onder meer als gevolg van de vergrijzing en de lage economische groei opereren veel ondernemingen in verzadigde markten, Maar ook in een nauwelijks groeiende of stagnerende economie zijn er altijd sectoren of delen van sectoren die wél groeien. Als we eens kijken naar de retailsector: bij de ‘klassieke’, fysieke winkels zie je momenteel nauwelijks omzetgroei en in veel gevallen zelfs omzetdaling. Online shopping daarentegen groeit als kool! In de eerste helft van dit jaar spoot de omzet van Nederlandse online winkels en online diensten met 18% omhoog! Voor heel Europa wordt dit jaar een groei voor online shopping verwacht van 12,5%, tot € 477 miljard.

Beleggen in de Trend Prijsvechters in de luchtTraditionele luchtvaart en prijsvechters

Een gelijksoortige ontwikkeling zie je binnen de  luchtvaart. Traditionele luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM groeien nauwelijks. Daarentegen groeien prijsvechters zoals easyJet en Ryanair hard. De koers van het aandeel 
Ryanair steeg in de  afgelopen 5 jaar met 231%. De koers van easyJet steeg in die periode met 328%. Het aandeel Air France-KLM daalde in die periode met 50%. De International Air Transport Association verwacht dat de gehele internationale luchtvaartmarkt zal groeien naar 7,3 miljard passagiers in 2034, meer dan een verdubbeling. Daar zullen vooral de prijsvechters de vruchten van plukken.


Groei in voedingssector 

Ook bij de voedingssector is de tweedeling stagnatie versus groei zichtbaar. Veel voedingsbedrijven kampen met verzadigde markten. Maar Wessanen, dat zich helemaal richt op de groeimarkt van gezonde voeding, verwacht minstens 5% omzetgroei in de komende jaren.

Ook groei in relatief nieuwe sectoren en trends

Vlak ook relatief nieuwe sectoren en trends niet uit. Kijk eens naar Internet of Things, het bekende onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat er in 2020 zo’n 25 miljard slimme, verbonden objecten in gebruik zullen zijn, smartphones en tablets niet meegerekend. Een groei van meer dan 400%. Voor cyber security idem dito. De wedloop tussen hackers en ondernemingen en overheden als het om digitale veiligheid gaat, is nog maar net op gang gekomen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Markets and Markets verwacht dat de omzet in cyber security tot 2017 nog eens met minstens 50% zal groeien. Ook de inzet van robots – onder andere in de industrie – groeit hard. Adviesbureau Deloitte verwacht dat de gehele roboticasector in 2020 met 300% zal zijn gegroeid naar $ 100 miljard.
 

Beleggen in de Trend BiotechBiotechmarkt

Sectoren als biotech en zonne-energie zijn al langer ‘op stoom’, maar groeien onverminderd verder. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research heeft de biotechmarkt in 2020 een waarde van $ 608 miljard, meer dan een verdubbeling vanaf de huidige omvang. En het Amerikaanse, in research aangaande duurzame energie gespecialiseerde, GTM Research, komt tot een jaarlijkse gemiddelde groei van zonne-energiecapaciteit van ruim 40% per jaar.

Dow Jones

De verwachte groei bij de hierboven genoemde trends en sectoren is dus vaak hoog, maar die groei is veelal al een tijd gaande. Dat vertaalt zich ook in de koersontwikkeling van aandelen. Aan de hand van een aantal indexen is dat mooi aanschouwelijk te maken. Zo steeg de Amerikaanse Dow Jones-index in de afgelopen 24 maanden met 12%. Maar die stijging wordt vooral gedragen door techondernemingen zoals Apple, Cisco en Intel. En bijvoorbeeld ook een onderneming als Visa, die profiteert van de groei van online betalingen door de opkomst van online shopping.


Nasdaq

Bij de minst presterende bedrijven die afgelopen 2 jaar vinden we ondernemingen als oliebedrijven Chevron en ExxonMobil en Caterpillar, dat onder meer machinerie voor mijnbouwbedrijven maakt. De Nasdaq-index, die natuurlijk helemaal is opgebouwd met techbedrijven, die vaak innovatief zijn en daardoor vaak per definitie actief binnen groeisectoren, steeg in de laatste 24 maanden met 25%. En de Nasdaq Biotech-index, een sector die onder meer door nieuwe ontwikkelingen als immunotherapie enorm in beweging is, steeg in die periode met 53%. Je ziet dus terug dat minder of meer groei zich ook vertaalt in koersontwikkeling.

Zoek de groei

Als je zo alles op je in laat werken, kun je denk ik als belegger nog steeds wel goed uit de voeten met de mogelijkheden die zich aandienen. Maar dan is het wel echt zaak eerst goed de groeimarkten en trends in kaart te brengen. En dan heb je als belegger mooie kansen op groei en mogelijke koerswinst!

Gratis e-book

In het e-book 'Waar is de groei'? neemt Trend Invest u mee op een zoektocht naar trends en sectoren die nog steeds mooie groeikansen bieden voor beleggers. U kunt het e-book gratis aanvragen.

E-book voor beleggers Waar is de groei?

Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.