beleggingen whiskey en oldtimers rendabel?

Whiskey en oldtimers

Auteur:

Beleggers zoeken in deze tijden van lage rente naar alternatieven om rendement te boeken, en komen dan soms uit bij bijzondere alternatieven, zoals whiskey en oldtimers. De afgelopen week waren deze alternatieve beleggingscategorieën ook in het nieuws. En ik begrijp volkomen, om me even op de Schotse drank te concentreren, dat het veel bevrediging kan geven als je op mooie, oude flessen whiskey stuit. 

Alternatieve beleggingen

Ook begrijp ik het wanneer u wellicht een aantal flessen aankoopt. En ik sluit ook niet uit dat u er op de langere termijn en misschien ook wel op korte termijn wat geld mee verdient. Vooral in China zou nu de belangstelling voor oude, zeldzame whisky’s toenemen. Dat geeft beleggers soms de overtuiging dat je hier op de langere termijn constante rendementen mee kan boeken. Maar daar moet ik toch wat kanttekeningen bij plaatsen.

Liquiditeit beleggen in whiskey en oldtimers

Je ziet namelijk bij dit soort verzamelwoedes nogal eens dat ze modegevoelig zijn. En dat het minder om het echte genieten van de drank gaat dan om de status. Daar heb ik verder geen oordeel over, maar het kan wel forse invloed op de prijsontwikkeling hebben. 

Want juist omdat het ook om modegevoelige ontwikkelingen gaat, is het heel goed mogelijk dat rijke Russen en Chinezen – die nu een belangrijk deel van de markt voor oude whisky’s vormen – over 5 of 10 jaar veel minder in whisky’s zijn geïnteresseerd. Omdat ze hun aandacht verlegd hebben naar bijvoorbeeld oude ports, of gins. 

Een veel belangrijker bezwaar echter vind ik het gebrek aan liquiditeit. Want als je je 40 jaar oude Macallan wil verkopen, zal nogal eens blijken dat je veel minder snel een koper vindt dan je tevoren aannam. Op de financiële markten daarentegen is er liquiditeit, veel kopers en verkopers, waardoor je tegen een reële prijs effecten kunt kopen en verkopen. 

Geen toezicht

Daarnaast is er geen toezicht, zoals bij de effectenhandel natuurlijk al sinds jaar en dag gebruikelijk is. En we zien nogal eens dat wanneer er geen voldoende functionerend toezicht is, dit aantrekkingskracht uitoefent op lieden die niet altijd even betrouwbaar zijn. 

Daarom kan ik Nederlanders die geïnteresseerd zijn in oude whisky’s en oldtimers alleen maar zeggen: heel erg leuk om er als hobby mee bezig te zijn. En ik sluit zeker niet uit dat als alles meezit je er een aardige winst mee boekt. 

Rendement

Als je het zo ziet, hoef je ook niet teleurgesteld te zijn als je geen rendement behaalt met die 40 jaar oude Macallan. Want dan drink je na een mooi diner thuis met je vrienden een paar glazen ervan. En dat is ook een mooi rendement.