Willem Vermeend over zonne-energie en beleggen in deze trend

Willem Vermeend lyrisch over zonne-energie

Auteur:

Recent schreven de bekende Nederlandse economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in een stuk in De Telegraaf dat we in Nederland moeten stoppen met windmolens en in moeten zetten op zonne-energie. Trend Invest sprak naar aanleiding van dit stuk met Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën en ex-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Inzetten op windenergie is een heilloze weg, vindt Vermeend: “Windmolens brengen veel schade toe aan onze leefomgeving, leveren geen echte bijdrage aan een beter milieu en roepen bij veel burgers weerstand op. Het is mechanische technologie, die windparken gaan 15 jaar mee. Bovendien gaan ze vaak stuk en kosten ze veel subsidie.’’

Zonne-energie: lichttechnologie

Volgens Vermeend wordt zonne-energie nog wel eens verkeerd begrepen. “Het is eigenlijk lichttechnologie. En de lichtopbrengst van de zon gaat door nieuwe technologie spectaculair omhoog. Er worden nu al rendementen van 40% behaald. Dat is een enorme verbetering met een tijd geleden, maar het betekent dat nog altijd 60% van de lichtopbrengst verloren gaat. Daar is dus nog veel ruimte voor verbetering. En die verbetering komt eraan! Als je kenners spreekt en de rapporten van gerenommeerde onderzoeksbureaus leest, zal elektriciteit die is opgewekt met zonne-energie over 5 jaar op heel veel plekken in de wereld al goedkoper zijn dan met kolen of gas opgewekte elektriciteit.”

Andere voordelen

Andere voordelen, volgens Vermeend, zijn dat naast daken ook de onrendabele gronden in de provincies, zoals bepaalde industrieterreinen, voor het plaatsen van zonnepanelen kunnen worden gebruikt. “Zo kunnen gemeenten en provincies forse afschrijvingen op deze terreinen voorkomen. Waarom zou je als je alles op een rijtje zet nog inzetten op de oude technologie van windparken? De aanleg van een windmolenpark duurt 4-5 jaar. Een zonnepark leg je binnen een half jaar aan. Bovendien kunnen zonneparken rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak. Daar komt nog bij dat deze parken 20 tot 30 jaar duurzame energie produceren. En je hebt lagere kosten en hogere opbrengsten. Daarom zijn er voor zonne-energie ook als je naar de kosten en de baten kijkt eigenlijk geen subsidies nodig. De markt voor zonne-energie kan zichzelf bedruipen.”

Slimme beleggers zien het al

“Dat de zon de toekomst is, zien we ook bij Amerikaanse beleggers, die steeds meer gaan investeren in zonne-energieaandelen”, zegt Vermeend. Hij doelt dan op ‘gewone’ particuliere beleggers. Maar ook op superslimme investeerders als onder meer Bill Gates, Apple, de investeringsbanken Goldman Sachs, J.P. Morgan en Morgan Stanley en Elon Musk (oprichter en grootaandeelhouder van fabrikant van elektrische auto’s Tesla). Of Kleiner Perkins Caufield & Byers, de beroemde investeringsfirma uit Silicon Valley (zij investeerden bijvoorbeeld al ver voor de beursgang in Google en verdienden daarmee miljarden dollars). Vermeend: “En het innovatieve Apple, het bedrijf dat wereldwijd de hoogste beurswaarde heeft, laat zijn nieuwe hoofdkantoor volledig op zonne-energie draaien.”

Makkelijk instappen in zonne-energie

Beleggers kunnen bij Trend Invest iedere beursdag instappen in de Trend Zonne-energie: een breed gespreide selectie van toonaangevende zonne-energieaandelen. Zonne-energie zorgt er niet alleen voor dat de wereld schoner wordt, waar we allemaal van profiteren. Maar je kunt er als de verwachtingen van onderzoeksbureaus en Vermeend uitkomen in de komende jaren ook een leuk rendement mee boeken.
 

Bekijk de Trend Zonne-energie
 

Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico's vindt u op deze website. Maar u kunt natuurlijk ook even bellen met onze helpdesk: 020 - 522 20 70.

* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.